‘Naar varken kijken als was ‘t een mens’

Het bedrijf van Hans en Diny Verhoeven in Valkenswaard is proefbedrijf voor de Keten Duurzaam Varkensvlees, die in 1997 werd opgericht. KDV werkt met een adviesraad waarin varkensketen en maatschappij breed zijn vertegenwoordigd.
Verhoeven: ‘De adviesraad concludeerde een tijd geleden dat we binnen KDV alles hebben geregeld, behalve intacte staarten.’ Een item dat niet alleen in Nederland, maar ook Europees momenteel volop in de belangstelling staat.
‘In de nieuwe stal is het gedrag van de varkens totaal anders. Toen ik dat vaststelde, dacht ik: als stoppen met couperen in deze stal niet lukt, dan kan het nooit’, geeft Verhoeven aan. Binnen KDV werd daarop besloten dat De Hoeve vrijblijvend ervaring opdoet met intacte staarten.
Op de vraag hoe het komt dat de varkens in de nieuwe stal socia-ler en meer relaxed zijn, antwoordt Verhoeven kernachtig. De nieuwe vleesvarkenstal biedt comfort en de lucht- en waterkwaliteit is van uitstekende kwaliteit. Er is alles aan gedaan om het de varkens zo aangenaam mogelijk te maken.
Verhoeven bouwde in de nieuwe stal voort op de ervaringen die hij opdeed met de proefstal die hij in 1997 bouwde. Die stal werd uitgerust met ondiepe putten met schuine wanden om het emitterend oppervlak zo klein mogelijk te maken. ‘Een luchtwasser vind ik een end-of-pipe oplossing’, aldus Verhoeven.

Kalkzandsteen

De nieuwe stal is uitgevoerd in kalkzandsteen. Dat kan in tegenstelling tot beton vocht vasthouden, waardoor de luchtvochtigheid en dus het stalklimaat constanter is. ‘Als je in de geschiedenis duikt, zie je dat de Nederlandse varkenshouder begon met couperen op het moment dat betonroosters opgang maakten.’
In de nieuwe stal zijn ook ondiepe putten die iedere twee à drie dagen worden geleegd. Op de putten komen schuine, gekoelde wanden uit. Het emitterend oppervlak is er 6 vierkante centimeter en de ammoniakuitstoot 0,35 kilo per dierplaats.
De hokken in de stal zijn per drie geschakeld, zodat er ruimte is om te vluchten - sjeeruimte noemt Verhoeven dat. En de functies vreten, drinken, mesten en rusten zijn goed gescheiden. In de bolle, dichte vloer (60 procent van het hokoppervlak) lopen verwarmingsleidingen waarmee voornamelijk wordt gekoeld.
‘We hebben gezonde dieren - we gebruiken al vier jaar geen antibiotica - die goed groeien en veel warmte produceren. We creëren een comfortzone door de warmte weg te halen. We kijken steeds meer naar onze dieren zoals we ook naar mensen kijken’, geeft Verhoeven aan.
Het drinkwater op De Hoeve komt uit een dieptebron en via een breektank bij de varkens. In de vleesvarkenstal wordt het water permanent rondgepompt, een kuub per uur door geïsoleerde leidingen. Het kiemgetal is 0 en de watertemperatuur aan de nippel permanent 17,3 graden. ‘Het water is altijd fris en gegarandeerd schoon. De waterkwaliteit in de gangbare systemen met lage druk daarentegen is niet altijd gegarandeerd.’

Luzerne

Comfort, lucht- en waterkwaliteit noemt Verhoeven de drie belangrijkste triggers als het gaat om staarten bijten. Maar er is meer. De vleesvarkens krijgen luzerne (in een mengsel met cichorei en zonnebloemolie) als afleidingsmateriaal. Luzerne bevat een stof dat de neiging om aan staarten te bijten tegengaat. Samen met de Dierenbescherming zoekt Verhoeven nog naar een manier waarop de luzerne het best te verstrekken is. ‘Dat is nog wel spannend.’
Verder inspireerde een bezoek aan Noorwegen begin dit jaar Verhoeven om bij de zwaardere varkens de staltemperatuur terug te brengen van 18 naar 16 graden met als gevolg langere rugharen. ‘Waardoor de varkens hun eigen microklimaat kunnen organiseren.’
Om verantwoord te kunnen stoppen met couperen moest ook de gespeende biggenstal worden aangepast. Eerst een afdeling, volgens dezelfde uitgangspunten die ook de basis vormen onder de vleesvarkenstal. Verhoeven is ervan overtuigd dat de omstandigheden zo goed als optimaal zijn om te kunnen stoppen met couperen. Hij heeft echter niet de illusie dat staarten bijten niet meer aan de orde zal zijn op het bedrijf.
In Noorwegen wordt al jaren niet gecoupeerd en daar loopt jaarlijks 1,5 tot 2 procent toch schade op. En uit eigen ervaring weet Verhoeven ook dat zuiverelijnsdieren gevoeliger zijn dan kruisingsproducten. ‘Afgelopen weken zat er ook wat druk op staartbijten, en zeg maar waar dat dan door komt. We gaan het zien; ik durf de uitdaging aan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer