Kijken hoe de lijntjes lopen in Brussel

Zijn beeld was dat ministers daar bekvechtend over straat rollen. ‘Het is veel meer netwerken. Je moet zien dat je met elkaar een compromis kunt sluiten’, zegt Terwel.
De kennismaking met Brussel begint voor de ruim dertig (bijna) leden met een ontvangst door Koert Verkerk. De lobbyist voor LTO Nederland geeft een inkijkje in hoe Brussel werkt en wat zijn rol daarin is. ‘Ik ben de ogen en oren voor LTO in Brussel, voor alle sectoren’, vertelt Verkerk. ‘Dat kun je alleen als je weet wie waar mee bezig is en met welk doel. Dat betekent heel veel netwerken.’
LTO is één van de zestig landbouworganisaties die ‘rondlopen’ in Brussel. Die zijn verenigd in Copa Cogeca. ‘Neem bijvoorbeeld dat wij tegen verhoging van de interventieprijs voor melk zijn. Dan ben je één van de zestig LTO’s met dit standpunt. Dat moet je dus partners zoeken, een coalitie bouwen om dit standpunt erdoor te krijgen bij de collega-organisaties’, schetst Verkerk. Waarbij hij benadrukt dat hij altijd en veelvuldig met bestuurders en beleidsadviseurs schakelt voor de inhoudelijke aanpak.

Ondenkbaar

Wat in Den Haag ondenkbaar is, gebeurt in Brussel. ‘Hier ben je één van de 28 lidstaten. Partijpolitiek speelt minder, want je komt voor het Nederlands belang op. Hier kan ik bijvoorbeeld prima overweg met het ministerie van EZ’, aldus Verkerk.
Samenwerken lijkt soms veel op koehandel, terwijl de verleiding soms ook groot is om de hakken in het zand te zetten. ‘Bij LTO zeggen we: ‘Je kunt op twee manieren aan tafel zitten; of je eet mee, of je staat op het menu.’ Als je alleen maar altijd overal tegen bent, dan word je op een gegeven moment niet meer uitgenodigd voor onderhandelingen’, stelt Verkerk.
Op de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU schetst landbouwattaché Frits Thissen zijn werkzaamheden. Die komen voor een deel overheen met Verkerks werk, als het gaat om het signaleren van zaken die van belang zijn voor de land- en tuinbouw en het onderhouden van het netwerk.
Daarna ontstaat er een levendig debat tussen de leden en hem over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zoals over het imago van de sector en hoe je consumenten bereid krijgt om een goede prijs voor producten te betalen.
Thissen wijst naar zijn bezoekers uit Zuidoost Veluwe. ‘Ik ontmoet veel LTO-bestuurders hier en dat zijn allemaal prima mensen. Maar u bent de beste vertegenwoordiger van het imago’, zegt Thissen. ‘Wat ik bewonder aan LTO is dat zij de kritische dialoog opzoekt.’

Innovatie- en exportkracht

Gijs Schilthuis, werkzaam bij het directoraat-generaal van de Europese Commissie voor het landbouw- en plattelandsbeleid, is lovend over de innovatie- en exportkracht van de sector. Dat herhaalt VVD-europarlementariër Jan Huitema in zijn presentatie. Ook gaat hij in op zijn inzet om kunstmest uit dierlijke mest toegestaan te krijgen in Europa.
Na Huitema volgt er een rondleiding door het Europarlement. Daarbij maakt de zaal met 751 stoelen en 24 hokjes voor tolken indruk. In de bus terug, die door fileleed en andere perikelen uren langer duurt dan gepland, wordt volop nagepraat.
‘In Nederland staan LTO en het ministerie vaak tegenover elkaar. Hier heb je elkaar nodig om je doel te bereiken’, concludeert Rik van der Weele (27). Van der Weele, die een melkvee- en akkerbouwbedrijf heeft, is samen met Denise Rosendaal (26) mee vanuit het AJK-bestuur van De Liemers. ‘Wat mij ook opvalt is dat wij als boeren in Nederland er vaak tegenaan schoppen dat wij zo voorop lopen, dat we altijd het beste jongetje van de klas zijn. Hier wordt daar juist tegenop gekeken’, aldus Van der Weele.
Rosendaal, met thuis een melkveebedrijf, vond het een hele interessante dag. ‘Je weet nu beter hoe de lijntjes lopen, hoe het systeem in elkaar steekt.’
Melkveehouder Johan Oolman uit Wilp vindt dat veel meer leden dit zouden moeten doen. ‘Ik ben positiever teruggekomen dan ik erheen ben gegaan’, stelt hij. ‘Het was voor mij echt een eyeopener dat er in Brussel minder aan partijpolitiek wordt gedaan. Hier is het meer samen een standpunt bepalen.’

Medestanders vinden

Mede door deze reacties is voor voorzitter Evert Jan Wijers en Monica van der Hall, portefeuillehouder pr en ledenwerving en –binding, bij LTO Noord Zuidoost Veluwe de dag geslaagd. ‘Wij vinden het belangrijk dat leden en jongeren zien wat wij in Brussel doen. Wat voor invloed LTO er heeft’, vertelt Wijers. ‘Zo krijgen mensen een beeld van hoe groot Europa is en hoeveel belangen er spelen. Dat het dus erg belangrijk is om medestanders te vinden die jouw standpunt ondersteunen’, aldus Wijers.
Voor Van der Hall begon deze busreis al anderhalf jaar geleden. Toen vroeg ze zich af hoe ze jongeren meer kon betrekken bij LTO, hoe ze hen de meerwaarde van een belangenbehartigingsorganisatie in kan laten zien. ‘Het is juist belangrijk om te laten zien wat lobby voor hen doet’, stelt zij. ‘Want de regels die over tien jaar gaan gelden, worden nu bepaald. Toen bedacht ik: kunnen we hen niet laten zien wat ik bedoel? Met deze dag heb ik nog beter het doel bereikt dan ik had verwacht. Er werden binnen dezelfde dag al vragen gesteld waardoor ik dacht: hé, jij hebt die slag al gemaakt.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer