LTO: gaskraan niet genoeg dicht (video)

LTO Noord Groningen is teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State over terugdringing van de gaswinning. De organisatie vindt dat de gaskraan niet ver genoeg dicht wordt gedraaid, stelt bestuurder Annette van Velde.

LTO%3A+gaskraan+niet+genoeg+dicht+%28video%29
© Geert Job Sevink

De Raad van State oordeelde gisteren dat de gaswinning in Groningen terug moet van 33 miljard kuub gas naar 27 miljard kuub per jaar.

'Hiermee heeft de rechter niet gekozen voor optimale veiligheid, maar staat leveringszekerheid op de eerste plaats. Hij heeft het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van 21 miljard kuub gas naast zich neergelegd.'

Dat de landbouw nauwelijks is meegenomen in de uitspraak, vindt LTO Noord bovendien een kwalijke zaak. 'Het is niet de eerste keer dat we moeten vechten voor ons eigen geluid', geeft voorzitter Egbert de Vries van afdeling Het Hogeland aan.

Omgekeerde bewijslast

LTO Noord Groningen is er ook niet gerust op dat minster Henk Kamp (EZ) de omgekeerde bewijslast volgend jaar wil invoeren.

'Waar mensen eerder moesten aangeven dat de schade door bevingen kwam, moet de NAM nu aantonen dat schade niet aardbevingsgerelateerd is', stelt Van Velde.

Dat zal de NAM zeker doen, vertelt ze. 'We moet afwachten hoe dat uitpakt, maar ik verwacht langere juridische procedures.'

Agroteam

Samen met het Agroteam van de NAM komt LTO Noord begin volgend jaar met een plan van aanpak om de landbouwsector in Groningen aardbevingsbestendiger te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer