Druk+op+supermarkt+geeft+Vion+impuls
Commentaar
© Nieuwe Oogst

Druk op supermarkt geeft Vion impuls

Vion claimt het probleem rond de vierkantsverwaarding van duurzamer varkensvlees te hebben getackeld. Albert Heijn is bereid om de gehele keten van varkenshouder tot winkel te integreren voor het volledige assortiment varkensvlees.

Bij Vion is men dolblij met de deal, en gebruikt termen als 'baanbrekend', 'doorbraak' en 'historische dag'. Good Farming Star is vraaggestuurd ingericht. Een enorme ommezwaai in de bedrijfsvoering van de varkenshouder.

De supermarkt bepaalt in welke week hoeveel vlees nodig is. Vion en ruim 150 boeren stemmen daarop hun productie af.

Vleeswaren

Supermarkten waren al bereid om innig samen te werken in vers vlees, maar doen dat nu ook in vleeswaren, waardoor vrijwel het gehele varken 'bruikbaar' wordt. Exact het zetje dat concepten als GFS nodig hebben.

Albert Heijn voelt zich tot deze keuze gedwongen door het negatievere klimaat omtrent vleesconsumptie. De grootste supermarkt herkent dat klanten zorgen hebben over betrouwbaarheid, veiligheid, gezondheid en herkomst van vlees.

Halsstarrige weigering

Als eerste retailer geeft AH de halsstarrige weigering op om intensief en exclusief samen te werken met een grote groep varkenshouders. De sector roept en smeekt hier al jaren om.

De omschakeling van AH is een overwinning voor veel partijen in de keten. Voor de ngo's die de druk hebben opgevoerd om retailers hiertoe te dwingen, maar met name voor varkenshouders en Vion. Beide partijen bouwen aan een beter verdienmodel.

Vraaggestuurd

Voor Vion is de deal van immens belang. De slachterij wordt een meer vraaggestuurd opererend bedrijf. Niet het aanbod van varkenshouders, maar de vraag van afnemers als supermarkten is bepalend.

Deze afspraak met AH bewijst dat die strategie, waarvoor diverse ervaren retailmanagers aan boord kwamen, vruchten begint af te werpen.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer