Boeren+op+hoge+leeftijd+heeft+charme
Commentaar
© Nieuwe Oogst

Boeren op hoge leeftijd heeft charme

De agrarische sector vergrijst in hoog tempo. In 1987 telde Nederland nog 13 procent bedrijfshoofden van 65 jaar en ouder op een boerderij. Inmiddels is dat bijna een kwart, namelijk 22 procent.

Er zijn nu ruim vijfhonderd bedrijven waarvan het bedrijfshoofd 85 jaar of ouder is. De gepensioneerde boer of boerin werkt meestal niet alleen. Op twee van de drie bedrijven is er hulp van familieleden, veelal potentiële opvolgers.

Bij het naar buiten komen van de jaarlijkse CBS-cijfers over dit thema rijst vaak een storm van pessimisme. Kreten als 'alarmerend' en 'malaise' zijn niet van de lucht. Niet zelden wordt een link gelegd met vermeende armoede of dramatische bedrijfssituaties.

Familiesrelaties

In de meeste gevallen is dat ten onrechte. Vaak wordt vergeten hoe uniek en creatief familierelaties en bedrijfsrelaties samengaan. Meerdere gezinsrelaties op een erf, waarbij opa en oma nog altijd hun steentje bijdragen. Vaak ter assistentie, soms nog als bedrijfshoofd. Veelal prachtige samenlevingsvormen, waarbij ieder z'n eigen plek en rol heeft.

Ook als dat perspectief op opvolging er niet is, blijft het werk door schaalverkleining op hoge leeftijd behapbaar. Hoe ouder de ondernemer, des te kleiner zijn bedrijf. Of zoals een boer op leeftijd in een regionale krant zei: 'Ik kan nog niet stilzitten.' En ook: 'Waarom stoppen zolang je je nog goed voelt?'

Opvolgingsobstakels

Uiteraard is er een stevige problematiek rond opvolgingsobstakels. In de gevallen dat zoon, dochter of andere relatie het bedrijf wil voortzetten, is dat vaak allerminst eenvoudig, zo niet onmogelijk om op die locatie perspectief te creëren.

Daar schuilt dan ook het probleem, niet in het feit dat pensioendatum en bedrijfsbeëindiging niet samenvallen. Bij uitzondering is dat om tragische redenen. In de meeste gevallen betreft het de charme van het boerenleven dat een boer nog niet los wil laten.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer