Gouden driehoek dreigt glans te verliezen

Het groene onderwijs dreigt zijn status aparte kwijt te raken. Een Kamermeerderheid vraagt de regering het agrarisch onderwijs over te hevelen naar het ministerie van Onderwijs.

Gouden+driehoek+dreigt+glans+te+verliezen
© Nieuwe Oogst

Als dit gebeurt, dan komt er een einde aan een decennialange koppeling van het landbouwonderwijs aan het landbouwdepartement. Volgens de Kamer is er geen reden om het groene onderwijs anders te behandelen dan andere opleidingen.

LTO Nederland, Wageningen UR, de agrarische hogescholen en de agrarische onderwijscentra vrezen de gevolgen.

Naam en faam

De Nederlandse agrarische sector dankt zijn wereldwijd vooraanstaande positie en naam en faam in belangrijke mate aan de samenwerking binnen de ‘gouden driehoek’: wetenschaps- en kennisorganisaties, agro- en foodbedrijfsleven en de overheid.

Dankzij dit samenwerkingsverband kan sectorbrede of ketenspecifieke innovatie marktgericht en snel worden gerealiseerd.

Unieke samenwerking

De driehoek maakt kennis tot waarde en levert een significante bijdrage aan oplossingen voor voedsel- en energieproblematiek, behoud van biodiversiteit en gezondheid van mens en dier. Een unieke samenwerking in de wereld.

Behalve de export van landbouwproducten, kennis en technologie is de befaamde gouden driehoek eveneens een exportproduct. Nederland begeleidt andere landen bij het creëren van zo’n innige samenwerking.

Centralisatiewoede

Als iets niet kapot is, waarom zou je het dan repareren? Vanuit de sector klinkt vooral onbegrip. Veranderen om te veranderen en centralisatiewoede vanuit Den Haag. De race is echter nog niet gelopen.

Evenals Sharon Dijksma is staatssecretaris Martijn van Dam positief over het huidige agrarische onderwijsstelsel. Ook premier Rutte betoonde zich in het verleden een krachtig voorstander van de succesformule van Wageningen UR. Uitstel of afstel van de motie is dan ook nog niet uit beeld.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer