Regels+dierlijke+mest+niet+aangescherpt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Regels dierlijke mest niet aangescherpt

LTO Nederland is blij met de stap van Global GAP om de regels rond het gebruik van dierlijke mest niet verder aan te scherpen.

Er dreigde komend seizoen een aanscherping van de mestregels, waardoor het gebruik van onbewerkte dierlijke mest in veel teelten vrijwel onmogelijk zou worden.

'Veel telers zouden daardoor in grote problemen komen. Voor biologische telers was het zelfs een onmogelijke aanscherping', stelt Hans Huijbers, LTO Nederland-bestuurder en portefeuillehouder Verduurzaming.

Goede landbouwpraktijk

Global GAP is een samenwerkingsverband van een groot aantal supermarkten wereldwijd en formuleert regels op het gebied van ‘goede landbouwpraktijk’.

Het verband wilde het gebruik van onbewerkte dierlijke mest beperken met een minimuminterval tussen aanwending en oogst van het gewas van drie of zes maanden.

Het leveren van producten als bladgroenten (sla, andijvie) werd volgens LTO hierdoor lastig of zelfs onmogelijk.

Ziektekiemen

De nieuwe regels waren bedoeld om eventuele besmetting van voedsel met ziektekiemen (uit dierlijke mest) nog verder uit te sluiten.

Omdat de nieuwe regels in de praktijk tot grote problemen zouden leiden, heeft Global GAP besloten tot handhaving van de reeds bestaande richtlijn.

Voedingsgewassen

De periode tussen toepassing van dierlijke mest in voedingsgewassen en oogst mag niet korter zijn dan zestig dagen. En voor bladgroenten is na planten of zaaien dierlijke mest niet meer toegestaan.

'Daarmee keren we grotendeels terug naar de bestaande situatie', legt coördinator plantaardige sectoren Richard Schouten van LTO Nederland uit. 'De komende weken vindt nadere afstemming plaats over de juiste interpretatie. Maar deze stap ziet er goed uit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer