LTO: meer inzet op water nodig

Om bij droogte voldoende water en bij hevige regenval minder overlast te hebben investeren steeds meer agrariërs in schoon water. Dat moeten er meer worden. LTO Nederland trekt er dan ook hard aan.

Zo'n honderd projecten lopen er onder de paraplu van het Deltaplan Agrarisch Water (DAW), een programma waarin boeren, waterschappen en provincies werken aan schoner en voldoende zoet water. Zo'n 10.000 agrariërs doen inmiddels mee. Daarmee laat de Nederlandse land- en tuinbouw ook zien dat ze proactief inspeelt op de gevolgen van klimaatveranderingen.
De projecten variëren van het beperken van afspoelen van gewasbeschermingsmiddelen tot onderzoek naar methoden om het fosfaat in de bodem te verminderen. Toch moet er een schepje bovenop om de gestelde milieudoelen in 2027 te halen.
Vooral bij drinkwaterwinningen wordt het grondwater nog te veel belast met nitraat en met residuen van gewasbeschermingsmiddelen. In de glastuinbouwgebieden worden de hoogste overschrijdingen gemeten in het oppervlaktewater. In de open teelten is de uitspoeling naar het grondwater verminderd, maar is er nog te veel afspoeling van erf en percelen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.
LTO trekt dan ook hard aan het DAW en probeert haar achterban te mobiliseren. Daarbij zet ze fors in op de bewustwording om te investeren op waterkwaliteit en -kwantiteit. Vooral om een aanscherping op met milieubeleid te voorkomen. Daarom zijn eerder het Masterplan Mest en Mineralen, de Kringloopwijzer en de gewasbeschermingsnota ‘Schoner, groener, beter’ opgesteld. Verder zijn een reeks regionale projecten uit de grond gestampt.

Fabrikanten

Belangrijk zijn ook de fabrikanten en leveranciers van landbouwproducten. Ook zij worden betrokken bij het bewustwordingstraject. Zo bieden fabrikant Nefyto en aanbieder Agrodis 500 erfscans aan gericht op beperken emissies van gewasbeschermingsmiddelen. Gespecialiseerde bureaus komen onder meer met een beregeningswijzer gericht op zuinig watergebruik. De Kringloopwijzer is gericht op bewust omgaan met nutriënten, water- en bodemscans.
LTO wil nu meer erkenning voor haar inspanningen. 'Boeren zijn vindingrijk', zegt voorzitter Albert Jan Maat. 'Maar geen enkele partij, of het nu overheden, bedrijven of natuurbeheerders zijn, kan die opgaven alleen aanpakken. Daarvoor zijn de wateropgaven te groot en te complex.'
Daarom is het zo waardevol dat boeren samen met waterschappen optrekken, vindt Maat. 'Zij moeten ruimte geven voor nieuwe initiatieven en hun deskundigheid inzetten. Dat levert mooie resultaten en kansen op.'
LTO maakt zich hard om voor de waterprojecten Europees geld beschikbaar te krijgen. 'Nu komt het aan op de uitwerking zodat we snel aan de slag kunnen met al deze projecten. Wij zijn er klaar voor.'
Daarom heeft LTO minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) gevraagd de subsidies voor plattelandsontwikkeling (POP) te benutten om de DAW-projecten verder uit te voeren. Inmiddels is er tot 2021 inclusief bijdragen van de waterschappen jaarlijks 65 miljoen euro beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer