30 DAW-projecten klaar voor uitvoering

Boeren nemen steeds meer verantwoordelijkheid als het gaat om investeren in schoner water, betere beschikbaarheid van water en een duurzaam watersysteem. Dertig projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) staan nu klaar voor uitvoering.

30+DAW%2Dprojecten+klaar+voor+uitvoering
© Egbert Jonkheer


Dit blijkt uit een bundeling van de dertig lopende DAW-projecten. Ze staan in het boekje 'Boeren werken met waterschappen aan winst met water', uitgegeven door LTO Nederland, en vanmiddag door LTO-voorzitter Albert Jan Maat is overhandigd aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

De boeren die aan de DAW-projecten deelnemen doen dit vaak vanuit hun eigen gebied of streek en pakken daarmee de streekgebonden uitdagingen op gebied van water aan.

Samenwerking

Essentieel voor een duurzaam watersysteem en betere waterkwaliteit is intensieve samenwerking tussen agrarische ondernemers, waterschappen en provincies.

Het gaat vooral om het 'klimaatproof' maken van het watersysteem. De zeespiegel stijgt en hevige regenval en aanhoudende droogte speelt steeds vaker. 'Geen enkele partij, of het nu overheden, bedrijven of natuurbeheerders betreft kan die opgaven alleen aanpakken. Daarvoor zijn de wateropgaven te groot en te complex', aldus Maat.

Vindingrijk

De projecten laten zien dat met veel verschillende maatregelen schoner en voldoende water kan worden gewaarborgd. Dat varieert van het beperken van afspoelen van gewasbeschermingsmiddelen tot onderzoek naar nieuwe methoden om het fosfaat in de bodem te verminderen.

'Boeren zijn vindingrijk', zegt Maat. 'Daarom is het zo waardevol dat ze samen met waterschappen optrekken. De waterschappen moeten ruimte geven voor nieuwe initiatieven en hun deskundigheid en adviesrol inzetten. Dat zie je gebeuren en dat levert mooie resultaten en kansen op. Kansen die we niet mogen laten liggen.'

Geld

LTO Nederland heeft zich er volgens Maat voor ingespannen om voor allerlei waterprojecten Europees geld beschikbaar te krijgen. Maat: 'Nu komt het aan op de uitwerking zodat we snel aan de slag kunnen met al deze projecten. Wij zijn er in ieder geval klaar voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer