Haanstra: serieus kijken naar geen derogatie

Er zijn meer dan voldoende argumenten om serieus te kijken naar geen derogatie in ruil voor kunstmestvervangers. Dat zei voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep Akkerbouw gisteren tijdens de sectoravond in Lelystad.

Haanstra%3A+serieus+kijken+naar+geen+derogatie
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers vinden dat de grens met generieke gebruiksnormen is bereikt. Ze willen op een vernieuwende, verantwoorde manier met bemesting en bodemvruchtbaarheid omgaan.

Discussie

Voor Haanstra reden om, ruim voordat de besprekingen over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn beginnen, de discussie aan te zwengelen.

Hij heeft het idee gelanceerd om geen derogatie meer aan te vragen en in ruil daarvoor kunstmestvervanger uit bewerkte dierlijke mest te mogen gebruiken als kunstmest.

Milieu

Dat betekent meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest, voor de melkveehouderij een besparing op kunstmest en voor de akkerbouw een eenvoudiger actieprogramma.

Haanstra: 'Ook de politiek is er mee gebaat. Minder mineralenuitspoeling uit onbewerkte dierlijke mest en minder CO2-uitstoot bij de productie van kunstmest'.

Kunstmestvervanger erkent krijgen, is bij de politiek niet eenvoudig. 'In ruil voor derogatie is het wellicht realiseerbaar', denkt Haanstra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer