Scheuren+grasland+voor+bollen+blijft+lastig
Nieuws
© Koos van der Spek

Scheuren grasland voor bollen blijft lastig

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil de regels van de derogatie niet veranderen om meer mogelijkheden te bieden voor verhuur van grasland voor de bollenteelt.


Bollentelers hebben moeite om grasland te huren van melkveehouders om bollen te telen. Melkveehouders willen de grond graag zelf houden voor mestplaatsingruimte.

Volgens de regels is het wel mogelijk in juni of juli. Dat geeft de melkveehouder de mogelijkheid om nog twee sneden van het land te halen voordat het wordt geploegd.

Tagetes

Als het land gescheurd is, kan de bollenteler Tagetes (afrikaantjes) telen als een natuurlijke bestrijding van het wortellesieaaltje.

Probleem is daarbij wel dat het grasland niet meer mag worden meegeteld voor de derogatie van de melkveehouder. En dat weerhoudt veel melkveehouders ervan om hun land te verhuren.

Halve oplossing

'De oplossing om in juli of juni te mogen scheuren, is maar een halve oplossing', zegt André Hoogendijk van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Om het probleem op te lossen, zou de teelt van Tagetes gelijk moeten worden gesteld aan de teelt van grasland, stelt Hoogendijk.

'Dan kan de melkveehouder toch het land het gehele jaar als grasland beschouwen en dat ook opgeven in zijn Gecombineerde Opgave.'

ChristenUnie

De ChristenUnie kaartte de problematiek onlangs aan bij de staatssecretaris. Maar die laat weten dat het niet mogelijk is om de regels voor derogatie aan te passen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer