Dijksma: afrikaantjes niet als grasland

Er zijn geen mogelijkheden om de teelt van tagetes (afrikaantjes) gelijk te stellen aan tijdelijk grasland. Dat liet staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteren weten tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dijksma%3A+afrikaantjes+niet+als+grasland
© Willem Dijkema

De bollensector pleit ervoor om de definitie voor tijdelijk grasland te wijzigen. Doel is om de teelt van tagetes ook als tijdelijk grasland aan te merken. Dat maakt het eenvoudiger voor veehouders en bollentelers om grasland uit te wisselen.

Maar Dijksma zegt dat Brussel niet zal instemmen om tagetes als tijdelijk grasland aan te merken. 'Ik heb met de commissie tot het uiterste onderhandeld om de derogatie te verkrijgen. Er is geen ruimte om nu opnieuw te gaan onderhandelen.'

Petitie

De bollensector bood gisteren ook een petitie aan om hun wensen onder de aandacht te brengen. Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (CU) brachten afrikaantjes mee naar het debat.

Beide vinden dat de staatssecretaris dit knelpunt onder de aandacht moet brengen bij de commissie. 'De teelt van tagetes is een goed alternatief voor chemische ontsmetting', zei Dik-Faber. 'Daar moet de Commissie toch vatbaar voor zijn?'

Maar Dijksma hield voet bij stuk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer