Vier winnaars waterinnovatieprijs

De projecten Dijken op veen, Wingssprayer, Inlaat op maat en Hoogwater op het schoolplein? zijn de winnaars van de wateinnovatieprijs.

De jury maakte gisteren uit 135 inzendingen de winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking. De Unie van Waterschappen reikt elk jaar de waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen.

Categorieën

In de categorie Waterveiligheid wonnen hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Deltares met hun project 'Dijken op veen'-methode. Hiermee worden nieuwe ontwerpberekeningen gemaakt. De verwachting is dat op deeltrajecten kan worden volstaan met een slankere versterking, wat geld bespaart.

Het project Wingssprayer van Hoeben streek met de eer in de categorie Schoon water. Drift (verwaaiing van middel) is in zijwaarts gespoten gewassen zoals fruit een belangrijke emissieroute waardoor gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen. De verticale wing zorgt voor een driftreductie van 99 procent.

In de categorie Voldoende water won Acacia Water, SODAQ en Akvo met het project de 'Inlaat op maat'. Deze methode leidt tot besparingen van wel 50 procent op inlaatwater van een polder met behoud van voldoende waterkwaliteit. IOM is mogelijk door de ontwikkeling van een innovatieve geleidbaarheid-sensor.

Schoolplein

De lesmodule 'Hoogwater op het schoolplein?' van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werd verkozen tot winnaar in de categorie 'Klaar voor de toekomst': Deze lesmodule voor 3 havo/vwo heeft als doel leerlingen bewuster te maken van overstromingsgevaar. Naast inzicht en begrip gaat het erom dat leerlingen in hun eigen leefomgeving ervaren hoe een overstroming werkt.

Dit project won ook de publieksprijs. De afgelopen weken kon online worden gestemd op de genomineerde projecten. De Duurzaamheidsprijs kwam toe aan Geowall, een idee van waterschap Vechtstromen en NETICS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer