Vallei+en+Veluwe+wil+bio%2Denergiecentrale
Nieuws
© Vallei en Veluwe

Vallei en Veluwe wil bio-energiecentrale

Waterschap Vallei en Veluwe onderzoekt de mogelijkheden om een bio-energie centrale in Harderwijk bij de rioolwaterzuivering te realiseren. Het Algemeen Bestuur gaf deze week groen licht voor dit onderzoek.

De bio-energiecentrale is een installatie op de rioolwaterzuivering die biomassa, dus maaisel, mest en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector, verwerkt tot biogas en bodemverbeteraars.

Het biogas dat vrijkomt wordt in de installatie gezuiverd en opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dit groene aardgas wordt geleverd aan het aardgasnet.

Bodemverbeteraars

Het vergiste materiaal wordt verwerkt tot digestaat en struviet en vervolgens tot bodemverbeteraars die in de landbouw kunnen worden gebruikt.

Volgens het waterschap moet de de installatie gaan draaien op de restwarmte van de zuivering, dus op eigen energie.

Biogas

Het is de bedoeling dat In Harderwijk vanaf 2018 8.000.000 kuub biogas per jaar wordt geproduceerd. gedurende twaalf jaar.

Dat is genoeg voor meer dan vijfduizend huishoudens. Dat gaat volgens de huidige inzichten gepaard met de productie van 1.250 ton struviet en 6.600 ton gedroogde vergiste mest zonder ziektekiemen (digestaat).

Partner

Nieuw in de plannen is het inzamelen van mest en het afzetten van de bodemverbeteraar. Dat wil het waterschap doen met een private partner die de kennis en kunde heeft op dit gebied.

Of en hoe deze samenwerking verder vorm krijgt, maakt deel uit van het onderzoek dat nu is gestart.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer