Pilot+Peel+en+Maasvallei+afvoer+maaisel+beken
Nieuws
© Rivierenland

Pilot Peel en Maasvallei afvoer maaisel beken

Waterschap Peel en Maasvallei start met een pilot voor het afvoeren van maaisel van beken. Door maaisel af te voeren, komen meststoffen van het rottingsproces van het maaisel niet terug in het beekwater.

Als gevolg daarvan blijft het beekwater schoner. Hierdoor zouden doelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) sneller behaald kunnen worden.

Door het eerder behalen van de schoonwaterdoelen van de KRW hoopt de landbouwsector dat zij minder hoeft in te leveren op het bemesten van hun akkers. Het kunnen blijven bemesten van de planten op de akker is voor de sector van economisch belang.

Natuurontwikkeling

Door het afvoeren van het maaisel komen de meststoffen niet terug in het water en ook niet in de bodem van de beek of in de oevers. Hierdoor verschraalt de grond. Dit is goed voor de ontwikkeling van de natuur.

Er ontstaat dan een grotere diversiteit aan planten en waterdieren. Natuurorganisaties als Staatsbosbeheer voeren hun maaisel om die reden al langer af.

Uitwerking

Waterschap Peel en Maasvallei werkt het voorstel van de pilot verder uit op het gebied van doelen, randvoorwaarden en looptijd. De uitkomsten van de pilot geven richting aan mogelijk ander beleid van het waterschap op dit vlak.

Mochten de uitkomsten positief zijn, dan kan het waterschap besluiten voortaan dit maaisel altijd af te gaan voeren.

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer