Uitstel verbod op inhoudingen minimumloon

Het wettelijk verbod op inhoudingen en verrekeningen op het minimumloon wordt uitgesteld tot 1 juli 2016. Minister Lodewijk Asscher van SZW heeft dat laten weten aan de Tweede Kamer.

Uitstel+verbod+op+inhoudingen+minimumloon
© SZW

Als onderdeel van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) zou per 1 januari al het verbod ingaan om bijvoorbeeld huisvestingskosten of ziektekostenpremie in te houden op het wettelijk minimumloon.

Bezwaren ingebracht

LTO Nederland is blij dat er nu meer tijd is voor overleg over de aangekondigde maatregel. LTO heeft de afgelopen tijd, samen met andere werkgeversorganisaties, herhaaldelijk bezwaren ingebracht tegen het verbod.

Belangrijkste risico is volgens LTO dat tijdelijke buitenlandse werknemers zich niet meer verzekeren wanneer de zorgverzekering niet meer via de werkgever loopt en hij dat niet via de loonstrook mag verrekenen.

Huisvesting

Hetzelfde geldt voor betaling voor huisvesting op het eigen erf van de werkgever. In de cao’s zijn maximum wekelijkse bedragen overeengekomen voor huisvesting. De werkgever loopt een debiteurenrisico als hij geen inhoudingen en verrekeningen via de loonstrook mag doen.

LTO zal de komende tijd verder in overleg gaan met het ministerie van SZW om het verbod op inhoudingen van het minimumloon definitief van tafel te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer