Verbod op contant betalen loon

Werkgevers mogen vanaf volgend jaar hun werknemers niet meer volledig contant uitbetalen. Met deze maatregel wil minister Lodewijk Asscher (SZW) ontduiking van het wettelijk minimumloon tegengaan.

Verbod+op+contant+betalen+loon
© monique jansen

De minister heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd dat het verbod op contant uitbetalen regelt. Het is een van zijn acties in de strijd tegen schijnconstructies.

Onkruid

‘Fatsoenlijk werk is in ons land niet altijd een vanzelfsprekendheid. Schijnconstructies zijn het onkruid van onze arbeidsmarkt en een klap in het gezicht van hardwerkende werknemers en eerlijke ondernemers’, aldus Asscher.

Vanaf 2015 moet minimaal een salarisgedeelte dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon giraal overgemaakt worden. Daarnaast mogen werkgevers geen huisvestingskosten of ziektekostenpremies meer verrekenen met het minimumloon.

Inspectieteam

Sinds een half jaar is een speciaal Inspectieteam aan de slag om schijnconstructies op te sporen. Momenteel lopen er 45 onderzoeken naar schijnconstructies en twintig onderzoeken gericht op gefingeerde dienstverbanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer