Onderzoek naar AI en uitloop

Er komt een onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op een besmetting met vogelgriep op bedrijven met uitloop. Donderdag kwamen ketenpartijen bijeen op het ministerie van Economische Zaken om het evaluatierapport rond vogelgriep te bespreken.

Ilona LesscherEric Hubers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij/NOP, noemt het onderzoek de ‘winst van het gesprek’. Bedrijven met uitloop hebben 6,6 keer meer kans om besmet te raken dan bedrijven waar leghennen binnen gehouden worden. Die kans neemt nog met een factor 2 toe als het bedrijf in watervogelrijk gebied ligt.
Bovendien kan het virus bij koude temperaturen lang in water overleven, waardoor in waterrijke gebieden de kans op een uitbraak groter is. ‘Het onderzoek moet uitwijzen wat er mogelijk is met uitloop. Waarin de gevaren precies zitten en waarin verbeteringen zijn aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan begroeiing in uitloop’, aldus Hubers.

Vraag naar eieren

De vakgroepvoorzitter geeft aan dat vrije uitloop de ondernemer in tijden van vogelgriepdreiging voor een lastig dilemma plaatst. Er is veel vraag naar vrije uitloop-eieren, maar in de ene regio is de dreiging groter dan in de andere. Hoe je daarmee omgaat is altijd een economische afweging, aldus Hubers.
In de politiek gaan echter stemmen op om pluimvee in risicovolle periodes verplicht tijdelijk binnen te houden en pluimveebedrijven met vrije uitloop in waterrijke gebieden nu al maatregelen te laten nemen. ‘De vraag hoe je daarmee omgaat is een hele lastige’, erkent Hubers.
Het evaluatierapport van bureau Berenschot in opdracht van het ministerie is sinds begin oktober openbaar. ‘Daarover hebben we niet echt veel nieuwe dingen met elkaar gedeeld’, geeft Hubers aan.
Hij zegt teleurgesteld te zijn in het feit dat niet meer punten uit de zienswijze van de sector zijn meegenomen in de evaluatie. ‘Soms zijn de maatregelen erger dan het risico’, zegt Hubers. Hij doelt bijvoorbeeld op de financiële en imagoschade die de sector opliep omdat eendagskuikens niet konden worden geplaatst.
Andere zaken die de sector aandroeg, maar die tot nu toe niet zijn gehonoreerd, hebben betrekking op het transport van eieren, de duur van de stand-still en mogelijkheden om preventief op te hokken met behoud van de status.

Verlies status

Om het belang van dat laatste te duiden haalt Hubers de hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk aan. ‘Gezien die situatie zou ik mijn hennen direct ophokken. Maar het verlies van je status staat dat in de weg.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer