Melkrobot: meer stroom

Salland - Melkrobots verbruiken veel meer stroom dan leveranciers beweren. Dat blijkt uit energiescans die zijn gemaakt bij een aantal deelnemers aan project ‘Bewust verlichten en energie besparen’ van LTO Noord Salland.

‘Het blijkt dat dealers niet duidelijk aangeven dat bijvoorbeeld een compressor en andere randapparatuur ook stroom gebruiken’, zegt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord Salland.
‘We krijgen de indruk dat robotmelken vaak duurder is dan melkveehouders van te voren hadden ingeschat.’
Omdat het om een eerste indicatie gaat, gaan de robotdeelnemers aan het project de kwestie binnenkort nader bestuderen. Ook willen ze met de leveranciers van de verschillende robotmerken om tafel.
Doel van project ‘Bewust verlichten en energie besparen’ is om de lichthinder uit stallen tegen te gaan en te besparen op energieverbruik.
Daarvoor is een aantal demobedrijven ingericht en is een studiegroep gevormd. In de groep delen boeren en installateurs gegevens en ervaringen op het gebied van energiebesparing, lichtplannen en lichtuitstoot.
In de groep zijn ook de stroomverbruikgegevens van melkrobots onderzocht en vergeleken.
Het energieproject wordt ondersteund door provincie Overijssel, regio Zwolle en gemeenten Raalte, Hellendoorn en Olst -Wijhe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer