Export vaarzen trekt aan

Nederlandse vee-exporteurs exporteerden in het afgelopen boekjaar (september 2014 - augustus 2015) veel minder dieren dan het jaar ervoor. De markt is nu weer genormaliseerd, zegt directeur Erik Gostelie van exportorganisatie Veepro.

‘De export begint gelukkig weer wat aan te trekken. De prijs is nu weer acceptabel, dat wil zeggen rond de 1.000 tot 1.100 euro’, aldus Gostelie.
Oorzaak voor de daling was het geringe aanbod, waardoor de prijs van exportvee omhoog ging en het Nederlandse vee te duur werd voor buitenlandse afnemers. Het boekjaar was met een export van ruim 22.000 dieren een dieptepunt in de vee-export. Nederlands vee is sowieso relatief duur vanwege de bijkomende kosten waar exporteurs mee te maken hebben omdat Nederland niet vrij is van BVD en IBR. Daardoor moeten extra testen worden gedaan.
Ook andere regels op veterinair gebied lopen de exporteurs voor de voeten, stelt Gostelie. Turkije en Rusland bijvoorbeeld willen dieren die preventief zijn behandeld met antibiotica, maar dat botst met de Nederlandse regels. Grote concurrent Duitsland kan deze dieren wel leveren. ‘Duitsland is wat gemakkelijker met certificeren.’
Daarnaast pleit Veepro voor soepeler regels als het gaat om het terugnemen van dieren die toch niet geschikt blijken voor export.

Belangrijke periode

Volgens de directeur trekt het aanbod nu weer aan en begint de export weer te lopen. ‘Deze tijd van het jaar is voor de exporteurs een belangrijke periode omdat boeren hun vee op stal zetten en selecteren.’ Het fosfaatbeleid speelt het aanbod ook in de kaart, al is het volgens Gostelie wel zaak dat de kwaliteit voldoende blijft.
Binnen Europa zijn Engeland, Spanje, Roemenië en Hongarije belangrijke afnemers, daarbuiten Rusland, Noord-Afrika, Libanon en Jordanië. Ook trekt de vraag uit de Golfstaten aan.
Opvallend is de groeiende vraag naar afgekalfde dieren. Met name landen buiten Europa vragen tweede- en soms zelfs derdekalfskoeien. Deze dieren kunnen meteen volop in productie worden genomen, verklaart Gostelie. Ook is bij deze dieren al bekend hoe ze produceren.
‘Landen willen graag minder afhankelijk zijn van de import van melkpoeder en meer zelfvoorzienend worden. Je ziet daarom dat exporteurs steeds vaker een totaalconcept bieden en consultancy bedrijven inschakelen voor het leveren van kennis voor het opzetten en runnen van melkveebedrijven.’

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer