De volgende generatie boerenorganisaties

De huidige generatie organisaties van kleine boeren moet flink veranderen om het hoofd te kunnen bieden aan de snel toenemende complexiteit van de agrarische wereld en de dynamiek van de markt.
De kernactiviteit van boerenorganisaties is samenbundeling; samenbrengen van de geluiden uit de boerenwereld, de vraag naar grondstoffen, dienstverlening, informatie en vermarkting. De volgende generatie boerenorganisaties zal hiervoor digitale oplossingen gebruiken en data worden een strategisch uitgangspunt voor innovatie.
Dit biedt de mogelijkheid om versnipperde en geografisch wijdverspreide groepen boeren op efficiënte en doeltreffende wijze bij elkaar te brengen, zodat op de grootst mogelijke schaal, zo goedkoop mogelijk en binnen de kortst mogelijke tijd kan worden gewerkt. Zo ontwikkelen boerenorganisaties zich tot stevige spelers en onderhandelingspartners.
Dankzij de hefboomwerking van via ICT gegenereerde data komen bredere commerciële en plannings- en ontwikkelingsdoeleinden binnen het bereik van boerenorganisaties. Zo komt een aanzienlijke verbetering van de financiële duurzaamheid en onafhankelijkheid tot stand. Met deze gegevens kunnen boerenorganisaties ook hun leden in groepen indelen en doelgerichte diensten ontwikkelen en aanbieden aan deze uiteenlopende groepen.
Naar verwachting zal de volgende generatie boerenorganisaties investeringen door particuliere ondernemingen in de waardeketen vergemakkelijken. De mogelijkheden voor inkomensverwerving en de toekomstige economische en sociale zekerheid van de kleine boeren worden zo vergroot.
De boerenorganisaties ontwikkelen in de toekomst dankzij ICT meer kennis, betere dienstverlening voor leden, betere analyses en daardoor kunnen ze snel op commerciële kansen inspelen. Ze begeleiden hun leden bij het opstellen van overeenkomsten en het organiseren van samenwerkingsverbanden in zowel de particuliere als publieke sector.
Kortom, het draait bij de volgende generatie boerenorganisaties allemaal om data.

Ishmael D. Sunga,
CEO van de Southern African
Confederation of Agricultural
Unions (SACAU)

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer