Bietenras Curtis nieuw op de rassenlijst

Het bietenras Curtis van het Duitse familiebedrijf Strube is een van de acht nieuwe rassen op de Aanbevelende Rassenlijst 2016 van CSAR, die vorige week bekend is gemaakt. Curtis scoort het hoogst op het gebied van resistentie tegen rhizoctonia.
Tot nu toe waren alle resistente rassen vrijwel even sterk tegen de bodemschimmel. Curtis scoort met 2,7 beter dan de bestaande rassen. Daarnaast scoort het ras hoog qua vroegheid van de grondbedekking.
Het gebruik van rhizoctoniaresistente rassen is de laatste jaren sterk toegenomen. Inmiddels bestaat meer dan 25 procent van het totale suikerbietenareaal uit deze resistente rassen. Belangrijke reden voor de toename van rhizoctonia is de teelt van mais, vollegrondsgroente, bloembollen of gras in het bouwplan met suikerbieten. Vooral mais is de boosdoener.
De suikerindustrie wordt steeds scherper op de kwaliteit van de bieten. Partijen met meer dan 10 procent geheel of gedeeltelijk rotte bieten kunnen worden geweigerd of gekort.
Geen enkel bietenras is volledig resistent tegen rhizoctonia. Daarom blijven aanvullende maatregelen nodig, zoals rekening houden met de voorvrucht, de pH voldoende hoog houden en de bodemstructuur verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer