Rem op ammoniak Brabantse Wal

De grenswaarde voor depositie van ammoniak van veehouderijen in en om de Brabantse Wal is per 20 november verlaagd van 1,00 mol stikstof per hectare per jaar naar 0,05 mol.

Dit houdt in dat voor dit gebied geen melding meer ingediend kan worden en dat alle toenames van ammoniak boven een bedrijfsbijdrage van 0,05 mol per hectare per jaar voortaan vergunningplichtig zijn in het kader van de Natuurbeschermingswet.
Eerder dit jaar werden in en om het ZLTO-werkgebied de grenswaarden al verlaagd van de Rijntakken (9 juli), Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek (21 juli), Deurnsche en Mariapeel (27 juli) en Maasduinen (26 augustus).
Volgens Femke Klomp, adviseur Omgeving bij ZLTO, zijn er tot nu toe geen aanvragen voor Nb-wet-vergunningen geweigerd omdat er rondom een bepaald natuurgebied te weinig ontwikkelingsruimte zou zijn. ‘Ook met de verlaging van de grenswaarde kun je nog steeds uitbreiden. Al moet je nu dus bij een waarde van meer dan 0,05 mol een vergunning aanvragen, waar eerst tot 1 mol een melding volstond.’
Sowieso moet elke veehouder actie ondernemen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Klomp: ‘Ook wanneer je geen plannen hebt voor uitbreiding moet je middels een Aerius-berekening kunnen aantonen of je wel of niet vergunnings- of meldingsplichtig bent. Kun je dat niet aantonen, dan kan de overheid het bedrijf korten op de toeslagrechten. Dat kan oplopen tot 7 procent mindering.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer