Boer+moet+bijdragen+aan+schone+lucht
Nieuws
© TW Europa1

Boer moet bijdragen aan schone lucht

De landbouw moet net als andere sectoren bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Europa. Dat hebben Europarlementariërs gisteren besloten in een stemming.

Het is landbouwlobbyisten niet gelukt om een meerderheid van het parlement te overtuigen de uitstoot van ammoniak en methaan uit de wetgeving te houden. Wel komt er een uitzondering voor de methaanuitstoot van herkauwers.

Volgens de Europese Commissie overlijden jaarlijks ruim tienduizend Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling.

Fijn stof

Om dit aan te pakken, komen er nieuwe plafonds voor zes schadelijke stoffen, waaronder methaan en ammoniak, die in de lucht veranderen in respectievelijk ozon en fijn stof.

Lidstaten krijgen voor 2030 plafonds en moeten zelf bepalen hoe ze daar onder blijven. Het parlement wil ook een tussentijdse limiet voor 2025 instellen, maar moet daar nog over onderhandelen met de lidstaten.

Lobby

Landbouwlobbyisten van Copa-Cogeca, waar LTO Nederland lid van is, hebben geprobeerd om ammoniak en methaan uit de wetgeving te houden Ze vonden weerklank bij verscheidene Nederlandse parlementsleden.

'Methaan is vooral een broeikasgas en wordt dus al gereguleerd via de klimaatdoelstellingen', zei VVD-parlementariër Jan Huitema in het debat voorafgaand aan de stemming.

Peter Teffer

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer