Bijna alle Natura-gebieden definitief

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft nu 154 van de 160 Natura 2000-gebieden definitief aangewezen. Hiervan zijn 146 besluiten onherroepelijk.

Bijna+alle+Natura%2Dgebieden+definitief
© Wikimedia

De overige zes aanwijzingen zijn nog in behandeling bij de Raad van State of is de beroepstermijn nog niet verstreken. De Raad van State heeft drie besluiten vernietigd waarvoor inmiddels vervangende besluiten zijn genomen.

Dat zijn Wooldse Veen (Gelderland), Haringvliet (Zuid-Holland) en Kolland & Overlangbroek (Utrecht).

Grote wateren

Dijksma maakte deze tussenstand bekend bij de première van de nieuwe natuurfilm ‘Holland - Natuur in de Delta’. In 2012 waren er nog 58 gebieden aangewezen als natuurgebied, Nederland krijgt er uiteindelijk 160.

Om natuur in de grote wateren te versterken, investeert Dijksma de komende drie jaar 12 miljoen euro. Dit zijn onder meer investeringen in de vismigratierivier bij de Afsluitdijk, de doorgang in de dijk tussen Waddenzee en IJsselmeer.

Ook gaat er geld naar programma de Rijke Waddenzee, de Zuidwestelijke Delta en het rivierengebied.

Overige gebieden

De aanwijzing van twee gebieden in de Zeeuwse delta, Krammer-Volkerak en Zoommeer is aangehouden in verband met de discussie over de Rijksstructuurvisie Grevelingen, Volkerak Zoommeer.

De besluitvorming hierover is inmiddels afgerond. Dijksma: 'Ik verwacht de gebieden nog in 2015 aan te wijzen'.

Voor de Eems-Dollard is een ontwerp besluit in voorbereiding in aanvulling op de aanwijzing van de Waddenzee. Deze wordt nog dit jaar ter inzage gelegd.

Natuurnetwerk Nederland

Alle beschermde gebieden liggen binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dit is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden om de biodiversiteit op land en in zee te behouden.

Bekende gebieden zijn onder meer de Biesbosch, de Drentsche Aa, het Haringvliet, de Waddenzee en het IJsselmeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer