Weer zwijnen gespot in Drenthe

Er duiken weer meldingen op van waarnemingen van wilde zwijnen in Drenthe. Zeker twee keer werd een op een zwijn lijkend dier gespot in de buurt van het Dwingelderveld.

Weer+zwijnen+gespot+in+Drenthe
© Provincie Noord-Brabant

Veehouder Jan Bloemerts uit Lhee zag op 7 november iets wat op een wild zwijn leek daar rond lopen. In hetzelfde natuurgebied deed hoteleigenaar Bert Bult uit Dwingeloo elf dagen later een gelijksoortige waarneming.

Beide waarnemingen werden vastgelegd met een fotocamera. Het dier is daarna nog niet opnieuw aangetroffen.

Beleidsplan

Wilde zwijnen worden niet toegelaten in Drenthe, dat is vorig jaar nog eens vastgesteld in het flora- en faunabeleidsplan van de provincie. Mochten ze vanuit Duitsland de grens oversteken, dan worden deze exemplaren afgeschoten.

Reden daarvoor is de mogelijke hinder voor het verkeer en de vraatschade die ze toebrengen aan bouw- en grasland.

Groot wild

Wilde zwijnen komen officieel alleen voor op de Veluwe en in het Limburgse natuurgebied De Meinweg. Drenthe wil wel groot wild als edelhert en damhert toelaten. Die dieren leveren voor boeren minder gewasschade op.

De introductie van die dieren wordt voorafgegaan door een soorteneffectrapportage. Begin dit jaar werd ook een wolf gesignaleerd in Drenthe. Het dier keerde later via Noord-Groningen weer terug naar Duitsland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer