LTO Gelderland voor drukjacht

Onderzoekers van Centrum Landbouw en Milieu (CLM) stellen vast dat alleen drukjacht daadwerkelijk iets kan doen om de wildezwijnenstand onder de duim te houden. LTO Noord Gelderland steunt deze conclusie.

LTO+Gelderland+voor+drukjacht
©

Nederland telt zo'n 1.000 tot 2.500 wilde zwijnen. De zomerstand ligt altijd boven de doelstand van zo'n 1.250 exemplaren.

De huidige manier van jagen, waarbij wilde zwijnen naar een voerplaats worden gelokt, voldoet volgens de onderzoekers dan niet meer.

Alternatief

Het alternatief is nu in Nederland verboden. Bij een drijf- of drukjacht wordt wild uit een gebied verdreven en dan opgewacht door jagers.

'Toch zal je als je de doelen wilt halen en geloofwaardig wilt zijn in de te kiezen aanpak, moeten overwegen om deze vormen van jacht toe te staan', zeggen de onderzoekers in het rapport. Het is opgesteld in opdracht van het Faunafonds.

Rasters

Bestuurder Dirk Dekker van LTO Noord Gelderland is het daar van harte mee eens. 'De zwijnenstand is op de Veluwe uit de hand aan het lopen: de wildbeheerders kunnen het niet meer aan.'

Daarbij komt volgens hem dat de rasters die de dieren binnen hun leefgebied moeten houden, op een paar uitzonderingen na, in slechte staat zijn. De schades en de risico's nemen zo alleen maar toe.'

Drijfjacht

Een discussie over de herinvoering van drukjacht, een mildere vorm van drijfjacht, is tot nu toe onbespreekbaar, stelt Dekker vast.

'Het is een taboe. Maar we moeten er wel naartoe groeien. Helaas moeten er dan eerst meer ongelukken gebeuren. Zo loop je als samenleving achter de feiten aan.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer