Luchtwasser+in+%C3%A9%C3%A9n+dag+weer+zuiver
© primoprof niet factureren

Luchtwasser in één dag weer zuiver

Een medewerker van het bedrijf Primoprof uit Meijel maakt een luchtwasser bij een varkensbedrijf in het Brabantse Milheeze schoon. Hij maakt hierbij gebruik van een nieuw systeem.

Dit systeem is ontwikkeld door de ondernemers achter Primoprof, Piet Martens en Erwin Broens, samen met Innovatiecentrum Venlo en Arvalis.

'Normaal gesproken moet een veehouder alle pakketten eruit halen en met een hogedrukreiniger schoonmaken. Het kost hem veel ergernis en het is een tijdrovende klus, terwijl met dit systeem de klus in één dag is geklaard', vertelt Martens.

Hergebruik spuiwater

Hij heeft hiervoor een speciale vrachtwagen bij. Die pompt het spuiwater dat zich in de luchtwasser bevindt op en filtert dit, waarna het wordt hergebruikt om de luchtwasser te reinigen.

'De filters zitten met name vol met huidschilfers en, afhankelijk van het voersysteem, voerresten', weet Martens. Hij raadt aan om de luchtwasser vier keer per jaar te reinigen.

Resultaat reiniging

Het resultaat van de reiniging is volgens hem letterlijk zichtbaar, omdat er weer door de pakketten heen is te kijken. 'Ook is de weerstand van de pakketten fors lager.'

Hierdoor verdient volgens Martens een veehouder bij een reiniging direct geld. 'Dat gebeurt omdat het de ventilatoren minder energie kost om de lucht er doorheen te blazen en dus loopt zijn energierekening niet zo hoog op.'

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer