Omzet+duurzame+producten+ruim+%E2%82%AC+2+miljard
Nieuws
© biologische melk

Omzet duurzame producten ruim € 2 miljard

De verkoop van producten met een duurzaamheidskeurmerk in de supermarkt neemt fors toe. De totale omzet van deze producten groeit in 2015 door met 8 procent naar ruim 2 miljard euro.

Dat is goed voor 8,2 procent omzetaandeel in de gemeten productgroepen. De hoogste omzetaandelen voor keurmerken worden behaald in de productgroep vis (39 procent), eieren (35 procent) en koffie/thee/chocola (25 procent).

Hiermee is verduurzaming definitief de niche voorbij in de supermarkt, concludeert onderzoeksbureau IRI dat in opdracht van een consortium van brancheorganisaties en keurmerkhouders de omzetontwikkeling van producten met een keurmerk en duurzaamheidsclaim op een rij heeft gezet.

Biologisch

De absolute omzet in producten met een keurmerk groeit met de genoemde 8 procent sneller dan de totale supermarktomzet, geschat op 2,5 procent groei. Biologisch neemt, gemeten in omzet, het grootste deel voor haar rekening, gevolgd door Beter Leven keurmerk en UTZ.

Van alle productgroepen heeft de categorie houdbaar, zoals koffie, thee, chocola en rijst, de grootste omzet in duurzamere producten, gevolgd door vlees. De omzetgroei in duurzamere keurmerken voor vers vlees is licht dalend. Vleeswaren vertonen daarentegen een flinke groei met 30 procent.

Beter Leven

Van alle keurmerken vertoont biologisch als grootste groep een omzetgroei van 15 procent. Beter Leven keurmerk, het belangrijkste keurmerk in vlees, groeit in 2015 totaal met 6,3 procent. Binnen de productgroep vis is MSC het belangrijkste keurmerk en groeit met 3,9 procent.

De omzetcijfers zijn gebaseerd op de database van marktonderzoeksbureau IRI met daarin omzetgegevens van alle supermarkten behalve LIDL en Aldi.

Het consortium wil vanaf volgend jaar gezamenlijk met de overheid een integrale Monitor ontwikkelen om verduurzaming van voedsel in de markt en ketens te monitoren, naast ook de zichtbare keurmerken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer