Zijlstra+looft+boeren+en+tuinders
Nieuws
© Dirk Hol

Zijlstra looft boeren en tuinders

Nederlandse boeren leveren het hoogste dierenwelzijn in de wereld, voldoen aan de strengste milieueisen en hebben de best verzorgde stallen. Dat vindt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Zijlstra hield tijdens de algemene beschouwingen een lofrede op de Nederlandse land- en tuinbouw. 'De universiteit van Wageningen en onze boeren zijn in staat om de halve wereld te voeden.'

Tegelijk stelde hij vast dat de politiek heel veel wet- en regelgeving over boeren en tuinders uitstort. 'Dat zorgt ervoor dat onze land- en tuinbouw het erg moeilijk heeft, het zorgt niet voor meer duurzaamheid, noch voor oplossingen voor het water- en voedselprobleem.'

Schuld van de VVD

Omdat Zijlstra vooral de Partij voor de Dieren noemde als een partij die de landbouw dwars zit, reageerde Marianne Thieme heel heftig. Volgens haar zijn de problemen in de land- en tuinbouw 'het resultaat van het beleid van het CDA en de VVD van de afgelopen decennia'.

De opmerking dat Nederlandse veehouders de best verzorgde stallen hebben, noemde ze 'een fractievoorzitter onwaardig'.

Grote stappen gezet

Zijlstra was er niet van onder de indruk. 'Het zou goed zijn ook eens te kijken naar wat er is bereikt. Onze boeren hebben zulke grote stappen gezet; als we ze nog een stap extra laten zetten, zijn ze straks verdwenen.'

De fractievoorzitter van de VVD wees erop dat de dieren dan onder heel andere omstandigheden zullen worden gehouden in andere landen met weinig aandacht voor dierenwelzijn, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika of in het Midden-Oosten.

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer