'Ui moet altijd in optimale conditie zijn'

Om de kansen van de exportmarkt te benutten moet de Nederlandse uiensector zich vooral richten op de kwaliteit van de uien, stelt Erik Waterman van handelsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord.

Focus op kwaliteit is belangrijker dan focus op kwantiteit, dat is de boodschap van Ewald Gouwenberg en Erik Waterman van het handelsbedrijf. Zij gaven vorige week hun visie op de toekomst van de Nederlandse uiensector tijdens het Uiensymposium 2.1. Zaadfrima De Groot en Slot in Broek op Langedijk organiseerde dat vanwege het zestigjarig bestaan.
Kwaliteit is volgens de handelaren voldoen aan de verwachtingen van de klant en het liefst nog iets meer. 'Het gaat om een mix van facetten', stelt Gouwenberg. 'Naast eigenschappen als bewaarbaarheid, huidvastheid, kleur, maat en vorm heeft kwaliteit ook betrekking op betrouwbaarheid, op tijd leveren en service verlenen.'
Waterman Onions in Emmeloord is sorteerder, verpakker en exporteur van gele en rode zaaiuien en van sjalotten. De jaarlijkse afzet is 120.000 ton. In Nederland en Europa doet Waterman vooral zaken met supermarkten, groothandel en de verwerkende industrie. Overzee exporteert het bedrijf uien naar bestemmingen in Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika.
'De toekomst voor de uiensector ziet er goed uit, maar er zijn ook bedreigingen', waarschuwt Waterman. 'In Europa neemt de concurrentie toe en daarom wordt de export overzee belangrijker. Het betekent dat we onze uien verder moeten verschepen.'
Volgens Gouwenberg ontwikkelt Nederland zich meer en meer als gatenvuller op de exportmarkt. 'In omliggende landen zoals Duitsland, België en Frankrijk vragen ze tegenwoordig pas in mei of juni of er in Nederland nog uien over zijn. En ook overzee leveren we vooral als er geen eigen oogst is.'

Lange afstanden

Het gevolg is een langer exportseizoen en lange transportafstanden voor de uien. Waterman berekent dat de tijd tussen afleveren en consumptie kan oplopen tot acht weken. 'Voor de export is een goede bewaarbaarheid kwaliteitseigenschap nummer 1. Verder moeten de uien altijd in een optimale conditie zijn.'
Overigens verwacht Waterman dat de Nederlandse uiensector sterk genoeg is om de kansen in de markt te benutten en door te groeien. 'Rassen worden steeds beter', stelt hij. 'En dat geldt ook voor de bewaarfaciliteiten. Verder is het van belang dat de keten doelgericht blijft samenwerken. De verticale integratie is nodig om oplossingen te zoeken voor kwaliteitsproblemen als koprot of grondgebonden ziekten.'
Voor het optimaal benutten van de marktkansen vindt Waterman dat aanbieders minder zouden moeten speculeren met uien. 'Nederlandse telers zijn geneigd om hun uien vast te houden als de prijzen stijgen. De kans bestaat dan dat voor interessante handel soms geen product beschikbaar is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer