Nederlandse+appel+en+peer+naar+Vietnam
Nieuws
© Foto: Nieuwe Oogst

Nederlandse appel en peer naar Vietnam

Vietnam heeft de grens geopend voor Nederlandse appels, peren en begoniastekken. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken (EZ).

De waarde van de Nederlandse export van deze producten naar Vietnam wordt de eerste jaren geschat op zo'n 2 miljoen euro. Binnen vijf jaar kan dit groeien naar zo'n 7,5 miljoen euro, aldus het ministerie.

Samenwerking

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam heeft het ministerie van EZ samen met de sector er hard aan gewerkt om Nederlands fruit te kunnen verkopen aan Vietnam. 'Deze mogelijkheid is welkom als alternatief vanwege de Russische boycot.'

De belangstelling in Vietnam voor de drie nu toegelaten Nederlandse producten groeit. Dit bleek tijdens een in september door Nederland georganiseerde handelsmissie, zegt het ministerie.

Interesse

'Vietnamese importeurs en supermarktketens zijn serieus geïnteresseerd in appels en peren uit ons land en staan klaar om de eerste orders te plaatsen. Door de groei van de eigen tuinbouwsector in Vietnam neemt ook de vraag naar uitgangsmateriaal zoals jonge planten en zaaizaden toe.'

Afgelopen week zijn de onderhandelingen afgerond tussen het Nederlandse ministerie van EZ en het Vietnamese ministerie van Landbouw over de plantgezondheidseisen die aan de import worden gesteld.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer