%27Chinezen+azen+op+Syngenta%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Chinezen azen op Syngenta'

Het Chinese staatsbedrijf ChemChina aast op de Zwitserse zadenhandelaar en producent van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta. Volgens bronnen worden er door de partijen al gesprekken gevoerd over een eventuele overname.

Naar verluidt heeft ChemChina een eerste bod van omgerekend krap 39 miljard euro op tafel gelegd voor de onderneming die ook in Nederland enkele vestigingen heeft. Syngenta zou dat bod echter hebben geweigerd, mede op basis van mededingingsbezwaren.

Overigens zou ChemChina niet de enige partij zijn waarmee Syngenta in gesprek is. Wel lijken de Chinezen de beste papieren te hebben en zou een overeenkomst in de komende weken bereikt kunnen worden. Ook blijft de optie openstaan waarin de Zwitsers besluiten op eigen kracht verder te gaan.

Meer productie

Er is China veel aan gelegen om meer productie te halen uit steeds minder beschikbare landbouwgronden. In de afgelopen jaren verdwenen steeds meer akkers in het Aziatische land ten faveure van bijvoorbeeld huizen en golfbanen.

Bovendien eten Chinezen, door de aantrekkende welvaart, steeds meer vlees. Voor de productie daarvan is ook steeds meer landbouwgrond voor de productie van veevoer nodig. Het landbouwareaal in China daalde volgens schattingen van de Wereldbank daarentegen de afgelopen tien jaar met 6 procent.

Monsanto

Eerder dit jaar probeerde zadenhandelaar Monsanto al om Syngenta in te lijven. Een bod van 47 miljard euro van de Amerikanen werd echter afgewezen. De nieuwe overnamegeruchten zorgden vrijdag voor een forse koerssprong van het aandeel Syngenta op de beurs in Zürich.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer