Grutto gekozen tot Nationale Vogel

Het Nederlandse publiek heeft de grutto verkozen tot Nationale Vogel. De merel eindigde op de tweede plaats, de huismus op drie.

Grutto+gekozen+tot+Nationale+Vogel
© Water Land en Dijken

De verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar de grutto gegaan.

Van alle grutto's broedt 85 procent in Nederland. Het typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. 'Nergens broeden zo veel grutto's als in ons land. Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto's dan in heel Groot-Brittannië en Frankrijk samen', zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland.

Landbouw

Toch staat de grutto onder druk door onze steeds intensiever geworden landbouw, stelt de Vogelbescherming. In 1960 was de grutto nog een algemene vogel met circa 120.000 paartjes, dit jaar waren er minder dan 30.000. Er kwamen dit jaar ook nauwelijks 4.000 jongen groot.

De Vogelbescherming spreekt van een historisch dieptepunt. De natuurorganisatie probeert daarom koste wat kost het tij voor de grutto te keren, onder meer door het opzetten van een netwerk van weidevogelboeren, die laten zien hoe het wél kan. Boeren die een goedlopend bedrijf en de zorg voor weidevogels weten te combineren.

Nationaal symbool

De meeste landen hebben een vogel als nationaal symbool. Zo hebben de Verenigde Staten de Amerikaanse zeearend, India heeft de pauw en de Britten hebben sinds dit jaar de roodborst als nationale soort.

Nederland had tot nu toe geen Nationale Vogel. Reden voor Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland om de afgelopen maanden deze verkiezing te organiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer