Grutto's kunnen tegen een stootje

Grutto's kunnen een aardig stootje hebben. Dat blijkt uit een analyse van het bijzondere voorjaar van 2013 door dierecoloog Nathan Senner van Rijksuniversiteit Groningen en een internationale groep collega's.

Grutto%27s+kunnen+tegen+een+stootje
© Water Land en Dijken

De vogels werden in 2013 na aankomst in Nederland verrast door een uitzonderlijk koud voorjaar. Veel grutto's blijken tijdelijk terug te zijn getrokken naar iets warmere oorden.

Toch hadden de dieren dat jaar uiteindelijk een bovengemiddeld productief broedseizoen, schrijft Senner in Journal of Animal Ecology, dat 1 juni 2015 is verschenen.

Sneeuw

De temperaturen daalden in maart in grote delen van West-Europa plotseling meer dan tien graden. Er volgde een periode van drie weken met extreem lage temperaturen en grote hoeveelheden sneeuw, zelfs tot in het midden van Frankrijk.

Uit de waarnemingen van geringde grutto's bleek dat een deel van de vogels de aankomst in hun broedgebieden met meer dan drie weken uitstelde. Een ander deel vertrok vanuit het ongewoon koude Friesland zo'n 250 kilometer terug zuidwaarts.

Daarnaast namen Senner en collega's waar dat de vogels die in Friesland bleven, ruim een derde meer tijd dan normaal besteedden aan voedsel zoeken.

Positief effect

Niettemin brachten de grutto's in 2013 meer jongen groot dan in andere jaren. In het Friese onderzoeksgebied overleefde bijvoorbeeld 51 procent van de jongen het voorjaar, tegenover 30 procent in 2014.

Het ogenschijnlijk positieve effect van het extreme voorjaar van 2013 verklaart Senner uit een betere match tussen het verschijnen van insecten in het grasland en het opgroeien van de gruttokuikens.

'Er zijn duidelijke aanwijzingen dat door het veranderde klimaat de insecten tegenwoordig te vroeg pieken voor gruttopullen', zegt Senner. 'Die 'mismatch' was in 2013 minder groot.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer