Nederlander+wil+rust%2C+weidevogels+en+koeien
Nieuws
© Water Land en Dijken

Nederlander wil rust, weidevogels en koeien

Ruim 70 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over het boerenlandschap. Ook wil 62 procent meer natuurvriendelijk geproduceerd voedsel.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Vogelbescherming. De onderzoekscijfers werden gisteren op de Weidetop in Amsterdam bekend gemaakt.

Daar kwamen boeren, natuurorganisaties en bedrijven bijeen om over de weidevogels en de melkveehouderij te praten.

Kwaliteit landschap

Als belangrijkste elementen voor de kwaliteit van het Nederlandse landschap noemden de mensen de rust (38 procent), weidevogels (37 procent) en veel koeien in de wei (35 procent).

'Nederlanders willen geen producten die de natuur schaden, maar voedsel waarbij tijdens de productie rekening wordt gehouden met onder andere weidevogels', meldt Kees de Pater van de Vogelbescherming.

'Nu zijn de zuivelaars en supermarkten aan zet om te zorgen dat die producten ook echt in het schap komen.'

Achteruitgang

Vogelbescherming Nederland maakt zich grote zorgen over de steeds snellere achteruitgang van weidevogels. 'Door de intensieve melkveehouderij blijft er veel te weinig ruimte over voor grutto's, kieviten en tureluurs om veilig te broeden en jongen groot te brengen.'

Daarom pleit de organisatie met campagne Red de Rijke Weide voor het terugbrengen van 200.000 hectare grasland naar bloemrijke weide.

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer