Lage opbrengsten proefrooiingen België

Proefrooiingen van aardappelinstituut PCA in België wijzen op opbrengsten voor de rassen Bintje en Fontane die lager zijn dan voorgaande jaren.

Lage+opbrengsten+proefrooiingen+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

De eerste proefrooiingen voor Bintje zijn uitgevoerd op 26 percelen in zowel Vlaanderen als Wallonië. De gemeten bruto-opbrengst per eind juli is 27 ton per hectare met een spreiding van 17 tot 46 ton per hectare.

Het tienjarig gemiddelde na hetzelfde aantal groeidagen voor Bintje ligt in België op 32 ton per hectare. De maatsortering van de proefmonsters is wel grof, met gemiddeld 33 procent al boven 50 millimeter.

Onderwatergewicht bovengemiddeld

Het onderwatergewicht is door de overwegende droge groeiomstandigheden met 360 gram hoger dan het meerjarig gemiddelde. Op slechts twee percelen waar PCA de proefrooiingen uitvoerde kwam geen doorwas voor.

Op 11 percelen Fontane in Vlaanderen bedroeg de gemiddelde bruto-opbrengst van de proefrooiingen 29 ton per hectare, variërend van 19 tot 41 ton per hectare. Het gemiddelde is 11 ton lager dan vorig jaar na hetzelfde aantal groeidagen.

Nauwelijks doorwas Fontane

Fontane heeft in België nauwelijks last van doorwas. Verder ligt het onderwatergewicht met een gemiddelde van 375 gram een fractie hoger dan dat van Bintje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer