PCA: aangroei aardappelen 700 kilo per dag

In proefrooiingen van het ras Fontane meten de medewerkers van PCA in België een aangroei van dagelijks 700 kilo per hectare.

PCA%3A+aangroei+aardappelen+700+kilo+per+dag
© Nieuwe Oogst

De bruto-opbrengst van de proefrooiingen afkomstig van elf percelen Fontane komt gemiddeld op 45,4 ton per hectare, met een variatie van 30 ton tot 61 ton. Het beste perceel is beregend.

Bij Bintje bedraagt de bruto-opbrengst 42,3 ton. Dat is 4 ton lager dan het gemiddelde van de proefrooiingen van afgelopen tien jaar na hetzelfde aantal groeidagen. De dagelijks aangroei bij Bintje is volgens PCA 600 kilo per hectare.

Onderwatergewicht onveranderd

Over de kwaliteit van Fontane en Bintje zegt PCA dat de onderwatergewichten onveranderd zijn ten opzichte van twee weken geleden en variëren van 365 tot 432 gram. De maatsortering loopt voor beide rassen op tot meer dan 70 procent boven 50 millimeter.

Op alle Vlaamse Bintjespercelen komt doorwas voor. Gemiddeld vertoont 18,4 procent van de knollen doorwas. Dat is 2,5 procent meer dan bij de vorige meting. Ook bij Fontane ziet PCA in de proefmonsters meer verschijnselen van doorwas.

Afrijping

De afrijping van de percelen met Fontane voor begin van deze week is gemiddeld 18 procent. Bintje is gemiddeld 24 procent afgerijpt. Volgens PCA is de afrijping in relatie tot het aantal groeidagen minder vergevorderd dan het meerjarig gemiddelde. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hergroei en mate van doorwas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer