ZLTO geeft update melkvee

Wat betekenen de melkveewet, de fosfaatrechten en de AMvB Grondgebondenheid voor het bedrijf van een melkveehouder? Leden kunnen hierover meer te weten komen tijdens de najaarsbijeenkomsten melkvee die nu plaatsvinden in de regio.

Welke ruimte om te ondernemen heb ik? ‘Een cruciale vraag die melkveehouders zich vandaag stellen’, zegt voorzitter Toon van Hoof van ZLTO-vakgroep Rundveehouderij.
‘Er is een hoop aan de hand in de sector. Denk aan de melkveewet, het beleid rondom de voorgenomen fosfaatrechten en de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de grondgebondenheid regelt. Ik kan me voorstellen dat het voor leden lastig is om door de bomen het bos te zien. Terecht stellen ze zichzelf de vraag welke consequenties dit alles voor hun bedrijfsvoering heeft’, aldus Van Hoof.

Praktische vertaling

De praktische vertaling naar het boerenerf is de rode draad van de bijeenkomsten. ‘Door ontwikkelingen in de markt zijn inkomens van melkveehouders onder druk komen te staan. Nieuwe regels hebben grote impact op hun bedrijven. Ik merk dat het bij leden onzekerheid met zich meebrengt’, zegt Van Hoof.
‘Vooral leden in een ontwikkeltraject, zoals een bedrijfsovername of met bouwplannen, is er nog veel onduidelijk. Neem bijvoorbeeld een ondernemer die een nieuwe stal heeft met nog veertig lege plekken. Wat kan hij daarmee? Of wat betekent het als je geïnvesteerd hebt in grond of het juist bent kwijtgeraakt?’
Het is logisch dat ondernemers met zulke vragen worstelen, vindt de vakgroepvoorzitter. ‘Als boer wil je gewoon weten welke kant het opgaat. Wat betekent het voor je bedrijf, jezelf en de toekomst van je bedrijf? We willen leden meer duidelijkheid geven, zodat eenieder weet hoe het ervoor staat voor zijn of haar bedrijf.’

Programma

Het programma van de najaarsbijeenkomsten is praktisch ingestoken. ‘In het eerste deel geven we leden inzicht in wat er gaande is in Den Haag en welke richting het opgaat. Na het beleidsmatige deel praten we hen bij over de mogelijkheden die er liggen. Aan de hand van bedrijfsvoorbeelden en rekenvoorbeelden laten we zien dat er kansen zijn.’
Met name rondom de melkveewet zijn er mogelijkheden, geeft de vakgroepvoorzitter aan. ‘Er is nog best wat ruimte te verdienen. Met de fosfaatrechten ligt het wat lastiger. Daarover is de politiek nog in discussie.’
Tot slot zijn de bijeenkomsten erop gericht om te horen wat er bij leden leeft. ‘Daar zijn we nieuwsgierig naar. Input van leden is voor ons waardevol. We hopen dan ook alle leden-melkveehouders te ontmoeten tijdens onze najaarsbijeenkomsten.’ Meer informatie en aanmelden via onderstaande website.

Kennismaker

Tijdens de ledenbijeenkomsten is de kennismaker melkvee aanwezig. De kennismaker melkvee is in het leven geroepen door HAS Hogeschool in Den Bosch en is de schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.
Elk half jaar vervult een afstudeerder deze rol bij ZLTO. Tot februari 2016 is Sophie van Kilsdonk de kennismaker.
Zijn er zaken waar u tegenaan loopt op uw bedrijf en u wilt deze vraag graag laten uitzoeken door studenten? Dan kunt u Sophie van Kilsdonk aanspreken op een van de ledenbijeenkomsten.
Op zoek naar een stagiair? Dat behoort ook tot de mogelijkheden. De kennismaker is te bereiken via kennismakermelkvee@has.nl of (06) 14125654.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer