Hoe zit het nou ook alweer met de betalingsrechten?

Veel ondernemers zijn alweer bezig met het nieuwe jaar. Ze maken het bouwplan. Als ze gronden van collega’s gebruiken, maken ze afspraken met hen. Maar hoe zat het ook alweer met de betalingsrechten?

De nieuwe betalingsrechten zijn in 2015 via de Gecombineerde opgave aangevraagd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stuurt naar verwachting in december een voorlopige beschikking over het aantal en de waardeontwikkeling van de aangevraagde rechten. Om een betalingsrecht te kunnen verzilveren, is grond nodig: 1 recht = 1 hectare.
Als gronden in 2016 uit gebruik worden gegeven aan een collega en deze gebruiker geeft de gronden op via de Gecombineerde opgave, dan heeft de eigenaar onvoldoende grond over in zijn eigen opgave om zijn betalingsrechten te laten uitbetalen. Een oplossing is om de rechten (tijdelijk) over te dragen aan de gebruiker van de grond door middel van een private overeenkomst.
Met deze verhuur van rechten blijft het eigendom van het recht behouden, maar gaat het gebruik mee met de uit gebruik gegeven grond. Dit betekent ook dat de betaling van het recht bij de gebruiker van de grond terechtkomt. Als het teeltseizoen voorbij is, dan kunnen de rechten weer terug naar de eigenaar samen met de grond. De in gebruik genomen grond telt mee voor de vergroeningsopgave.
Hiervan moet een melding worden gedaan bij RVO. De benodigde formulieren hiervoor worden nog door RVO ontwikkeld. Ook is een melding in de Gecombineerde opgave van 2016 nodig.
Het is belangrijk met elkaar goede afspraken te maken over de verhuur van betalingsrechten. Voor verder advies over de verhuur van betalingsrechten of het GLB kunt u terecht bij het GLB-team van ZLTO: Gerard Willems, John Bal en Veronique Verdurmen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer