De boer: kampioen landschapsbeheer

Het aanspreekpunt voor alle agrarisch gerelateerde zaken voor de gemeenten en andere instanties gelegen binnen haar werkgebied; dat is de huidige status van LLTB-afdeling Heuvelland. ‘We merkten gaandeweg dat er behoefte was vanuit deze instanties naar een aanspreekpunt. Wij hebben die verantwoordelijkheid genomen en zijn de dialoog aangegaan.’

Onder de motto’s ‘geven en nemen’ en ‘voor wat, hoort wat’ behartigen wij de belangen van de Zuid-Limburgse agrariërs. Onder de vlag van ‘Boeren houden van Zuid-Limburg’ benadrukken wij keer op keer dat de boer instandhoudingsvoorwaarde nummer één is van ons nationaal landschap.
Hij of zij heeft het landschap gemaakt, zoals het is. In wiens handen zou het voortbestaan van dit landschap beter zijn gewaarborgd?
Door deze opvatting krijgen wij steeds meer bijval van de overheid en andere stakeholders. De logische conclusie die hieruit volgt, is dat het voortbestaan van onze sector essentieel is voor Zuid-Limburg.

Rendabel bedrijf

Dit betekent dat de boer een rendabel bedrijf moet kunnen runnen en hiermee bestaanszekerheid krijgt en houdt. Vanuit deze gedachtegang kijken we ook naar actuele thema’s, zoals het project ‘Modern boeren met oude hoeves’, landbouwverkeersroutes en de uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL).
Door onze constructieve houding heeft het merendeel van de Zuid-Limburgse gemeentes ons gesteund in onze bedenkingen met betrekking tot de Natura 2000-wetgeving richting Brussel.
Onze inzet heeft geleid tot meer begrip en medewerking voor de standpunten en de belangen van de agrarische sector.

Peter Erkens,

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer