Friberne+verbaasd+over+nominatie+Liegebeest
Nieuws
© Ilona Lesscher

Friberne verbaasd over nominatie Liegebeest

De producenten van Friberne-varkensvlees zijn verbaasd over hun nominatie voor de Liegebeest 2015-prijs. In al de communicatie-uitingen van Friberne is te zien dat de dieren op beton worden gehouden.

En het landschap op de folder en website is het beeld van Gaasterland.'Daar liggen de wortels van al onze varkens en daar komt een deel van de kruiden en het ruwvoer dat wij verstrekken vandaan. Het is puur een kwestie van interpretatie', stelt John Lorist.

'Wij snappen eerlijk gezegd de commotie niet zo goed', zegt hij namens de 25 producenten van Fribernevlees in reactie op de nominatie. Die 'prijs' is ingesteld door Wakker Dier.

Focus op gezondheid en welzijn

De 25 varkenshouders die exclusief Fribernevlees leveren, zijn verenigd in Frievar. Ruim tien jaar geleden gingen ze van start. De houderij van de deelnemers is gestandaardiseerd en gecontroleerd. De focus ligt op dierenwelzijn en diergezondheid.

'Het verwijt dat wij krijgen met de Liegebeest-nominatie staat haaks op wat wij nastreven', vertelt Lorist.

'Wij werken via het Welfare Quality System en hebben dierenwelzijn juist hoog in het vaandel. Varkens kun je in een stal ook een prima welzijn geven, maar daar denkt Wakker Dier anders over.'

Transparant en open

'Onze bedrijven zijn transparant en open. Iedereen is welkom', zegt Lorist. Hij noemt het jammer dat Wakker Dier aan de uitnodigingen om zelf polshoogte te nemen geen gehoor geeft.

'Het kruidenmengsel dat onze varkens krijgen, zorgt in de bek voor een geurexplosie en dan kun je ze letterlijk zien lachen.'

Stemmen

Aanmeldingen voor 'Liegebeest 2015' konden tot eind juli worden ingediend. Nu kan er op de site van Wakker Dier worden gestemd op de nominaties. Het bedrijf met de meeste stemmen, ontvangt de 'prijs'.

Lorist is daar kritisch over. Op de site wordt bijvoorbeeld niet duidelijk tot wanneer er kan worden gestemd en of dat ook vaker dan een keer kan. 'Objectiviteit en transparantie missen.'

Bedrijfsvoering ongewijzigd

Voor de Friberne-producenten is de nominatie geen reden om de bedrijfsvoering aan te passen. Dat is wel waar Wakker Dier op hoopt. Vorig jaar deden vier van de vijf genomineerden dat.

'Stel dat wij het Liegebeest 2015 krijgen, dan wil ik hem wel in ontvangst nemen, maar dan hier, bij ons op het bedrijf, tussen de varkens', zegt Lorist.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer