Varkensformule Frievar schaalt op

Frievar en het daaraan gekoppelde vleesmerk Friberne gaan opschalen. Vrijdag kwam een groep van zo'n veertig varkenshouders naar Friesland om zich te oriënteren.

Varkensformule+Frievar+schaalt+op
© Ilona Lesscher

Aanleiding was de presentatie van Frievar op de veehouderijbeurs in Hardenberg. Het bleek dat veel ondernemers op zoek zijn naar mogelijkheden om meer rendement uit hun varkens te halen.

Emotie en beleving

'Wij zitten op de tour van smaak en verzorging. Wij denken dat daar meer toekomst in zit dan in bijvoorbeeld de oppervlakte eis van 1 vierkante meter. Wij willen het concept betaalbaar houden', zeggen John Lorist en Mark van Sambeek, de initiatiefnemers van Frievar en Friberne.

Smaak is emotie en beleving. Een consument is bereid daar blijvend iets meer voor te betalen, is de overtuiging van beide mannen.

Samen een gesloten bedrijf

De deelnemers aan Frievar vormen met elkaar een gesloten bedrijf. Het uitgangsmateriaal is voor iedereen gelijk, net als de dierenarts, het voer en de voorlichting. En ieder werkt met hetzelfde handboek met protocollen.

Die strakke organisatie garandeert een continue vleeskwaliteit. Het proces is reproduceerbaar en controleerbaar.

Frievar en Friberne

Acht jaar geleden gingen John Lorist en Markt van Sambeek van start met Frievar. Frievar is een bv met een franchiseformule, die nu bestaat uit een fokbedrijf, zes vermeerderingsbedrijven en elf vleesvarkenbedrijven.

De bedrijven die bij Frievar zijn aangesloten zijn exclusieve leverancier voor het vleesmerk Friberne dat in 2012 het licht zag. Daar worden nu 1.000 varkens per week voor geslacht en dat aantal wordt opgeschaald naar 5.000.

· Lees het hele artikel zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer