Arbeidsmigranten+bollentelers+in+portokabins
Nieuws
© Greenport Duin en Bollenstreek

Arbeidsmigranten bollentelers in portokabins

LTO Noord Duin- en Bollenstreek gaat aan de slag met het convenant huisvesting arbeidsmigranten dat per 1 januari 2016 ingaat.

Concreet betekent dat voor bollentelers dat vanaf begin volgend jaar caravans of campers op het erf plaats moeten hebben gemaakt voor woonunits of portokabins. In het convenant staan ook afspraken over de registratie en het toezicht op seizoenarbeiders door gemeenten.

Arbeidsmigranten zijn voor veel leden van LTO Noord Duin- en Bollenstreek onmisbaar voor hun bedrijfsvoering. Goede en veilige huisvesting hoort daarbij.

Zomermaanden

Problemen met de huisvestingsproblemen spelen vooral tijdens de piek in de zomermaanden. Dan zijn er geen zomerhuisjes te huur.

Het convenant werd in 2014 met gemeenten in de regio overeengekomen en krijgt vanaf januari daadwerkelijk vorm.

Gelegaliseerd

'Met het convenant hebben we het voor elkaar gekregen dat het toch wordt toegestaan om seizoenarbeiders op het erf te huisvesten. Het was de enige manier om het gelegaliseerd te krijgen', zegt bestuurslid Wim van Haaster van LTO Noord Duin- en Bollenstreek.

Toezicht

Door de nieuwe afspraken krijgen gemeenten nu zicht op wie arbeidsmigranten huisvest. Dat was niet vanzelfsprekend, omdat de werkgever zelf toezicht hield.

Korte lijntjes

De lijntjes tussen werkgevers en deze arbeidsmigranten zijn kort, legt Van Haaster uit in een gesprek met het Leidsch Dagblad. ‘Vaak werken ze al jaren in de zomer voor dezelfde werkgever. Problemen worden met elkaar opgelost.’ Het direct inhuren van krachten en niet via een uitzendbureau, is daarom voor veel ondernemers een voordeel, stelt Van Haaster.

In het convenant is ook vastgelegd dat er goede sanitaire voorzieningen moeten zijn, zoals douches, toiletten en kookruimtes.

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer