Huidige emissie-eisen voor geplande stal

Besluit emissiearme huisvestingssystemen landbouwhuisdieren krijgt een overgangsregeling voor stallen waarvan de planning al klaar is. Staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) heeft de details bekend gemaakt.

Huidige+emissie%2Deisen+voor+geplande+stal
© Twan Wiermans

Als de nieuwe regels voor emissiearme huisvesting van kracht worden, moeten alle stallen die vanaf dat moment worden gebouwd er in principe aan voldoen. Dat kan tot problemen leiden voor stallen waarvan de bouw nog moet beginnen, maar waarvan de planning gereed is.

Mansveld belooft nu een uitzondering te maken voor stallen waarvoor een omgevingsvergunning bouwen is aangevraagd. Die aanvraag moet dan zijn ingediend voorafgaand aan de publicatie van het Besluit emissiearme huisvestingssystemen.

Binnen een jaar

De aanvraag moet voldoen aan de indieningsvereisten uit de Regeling omgevingsrecht. Bovendien moet de stal binnen een jaar na inwerkingtreding van het Besluit klaar zijn.

Mansveld heeft uitgerekend dat, uitgaande van een termijn van drie maanden tussen publicatie en inwerkingtreding, de ondernemer dan minimaal vijftien maanden de tijd heeft om te bouwen onder de huidige, minder strenge eisen.

Bedrijven kunnen vooruit

LTO Nederland heeft sterk gelobbyd voor een overgangsregeling en is tevreden met de oplossing die Mansveld biedt. 'We verwachten dat de meeste bedrijven hier mee vooruit kunnen', zegt beleidsmedewerker Herman Litjens.

Hij wijst er wel op dat het mogelijk is dat de bouw wordt vertraagd door omstandigheden die buiten de invloed van de veehouder liggen. 'We rekenen op coulance als men door dergelijke omstandigheden niet binnen vijftien maanden kan bouwen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer