Foute melding claimt ruimte

Overijssel - 70 procent van de Overijsselse meldingen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is niet correct, onterecht of onvolledig. Deze foute meldingen hebben er mogelijk toe geleid dat voor bepaalde gebieden de ontwikkelingsruimte voor meldingen al op is.

Jacomien Voorhorst
Met de introductie van de PAS is het systeem van meldingen geïntroduceerd. ‘Dat was nieuw voor ons. Om beter inzicht te krijgen of alles goed gaat met die meldingen hebben we steekproefsgewijs een aantal meldingen gecheckt’, zegt projectleider PAS Stijn van Wely van provincie Overijssel.
Uit die check bleek dat circa 70 procent van de meldingen niet correct of niet terecht is. ‘Daar zijn we wel van geschrokken’, zegt Van Wely. ‘Voor één van onze gebieden is de ruimte voor meldingen al op. Misschien is dat wel onterecht en dus vervelend voor degene die nu niet meer kan melden en daardoor een NB-wetvergunning aan moet vragen.’
Als de ruimte voor meldingen op is, wordt de grenswaarde voor het hele Natura 2000-gebied namelijk verlaagd naar 0,05 mol stikstof per hectare per jaar. Aanvragen met effecten boven deze grenswaarde vallen dan onder de vergunningplicht.

Alles screenen

Om weer ruimte vrij te maken voor meldingen heeft provincie Overijssel besloten om alle meldingen te screenen. Dat is inmiddels gebeurd. ‘We hebben daarvoor wel extra mensen moeten inhuren die twee weken nodig hadden om alle meldingen zorgvuldig na te lopen’, zegt Van Wely.
De provincie gaat boeren nu een brief sturen als hun melding onvolledig of onterecht is. ‘In de brief vragen wij om ons toestemming te geven om de melding te verwijderen. We mogen dat namelijk niet op eigen houtje doen. Als mensen niet zelf reageren, bellen we ze na’, zegt Van Wely.
De provincie wil voor 15 december zicht krijgen op de kwestie. Op die datum komt er een update van het rekensysteem Aerius en worden foute en onterechte zaken uit het systeem gehaald. Dan zal ook blijken of er weer ontwikkelingsruimte voor meldingen voor andere bedrijven komt rond Wieden en Rijntakken.
Volgens Van Wely speelt de kwestie ook in andere provincies. ‘Ik weet dat bijvoorbeeld onze Limburgse collega’s hier ook tegenaan lopen en alle meldingen gaan checken.’
Datzelfde is in Gelderland het geval. Volgens provinciewoordvoerder Everdien Gunsing heeft Gelderland in het voortraject aan de voorkant geïnvesteerd door adviseurs en boeren zo goed mogelijk te instrueren. Desalniettemin screent Gelderland momenteel nu ook.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer