Boosheid over mogelijke extra regels PAS

LTO Nederland, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zijn boos over de mogelijke extra maatregelen rondom de PAS.

Boosheid+over+mogelijke+extra+regels+PAS
© René Luijmes

Wanneer uit de evaluatie van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in 2016 zou blijken dat het programma onvoldoende effect heeft, wil de overheid extra maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof nog verder te terug te dringen.

Maar de veehouderij vindt het veel te vroeg voor zo’n stap omdat de PAS nog maar recentelijk van kracht is.

Bestuurlijk overleg

In het bestuurlijk overleg, eind 2014, tussen provincies (IPO), het ministerie van Economische Zaken (EZ) en het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M), is de afspraak gemaakt om voor 2017 alvast extra maatregelen te ontwikkelen, mochten de doelstellingen voor 2016 niet gehaald worden.

Bij dat overleg zat de veehouderij niet aan tafel en de sector is pas op 22 oktober 2015 over die plannen geïnformeerd.

Maatregelen

De sector is van mening dat dit omgekeerde wereld is. De extra maatregelen voor 2017 zouden boven op de maatregelen komen die de landbouw nu al neemt.

De veehouderij is voorlopig de enige sector die concreet zorgt voor extra vermindering van emissie van stikstof in en rond natuurgebieden, boven op de maatregelen die de hele land- en tuinbouw al doorvoert tegen stikstofuitstoot.

Afspraken

De veehouderij wil de emissie van stikstof met 10 kiloton extra verminderen, zo is afgesproken in PAS. Met andere sectoren, zoals verkeer en industrie, heeft de overheid zo’n concrete afspraak (nog) niet gemaakt.

De veehouderijsector roept de overheid op om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Ze vraagt aan de overheid gelegenheid om de maatregelen uit te voeren in ruil voor ruimte om te ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer