LTO+Noord%2DHolland%3A+minder+ruimte+door+PAS
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Noord-Holland: minder ruimte door PAS

Voor maar liefst zes Natura 2000-gebieden in Noord-Holland is de ontwikkelingsruimte fors kleiner geworden na recente actualisatie van de Programma Aanpak Stikstof (PAS). LTO Noord wil graag de eerder toegekende ruimte terug.

Dat stelt LTO Noord in een zienswijze gericht aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in verband met de Ontwerp partiële herziening PAS en geactualiseerde gebiedsanalyses Noord-Holland.

Het betreft de gemiddelde beschikbare ontwikkelingsruimte in de gebieden Texel, Den Helder-Callantsoog, Zwanewater-Petten, Eilandspolder, Westzaan en Naardermeer. Voor de overige gebieden is de ruimte gelijk gebleven of licht gestegen.

Aerius

Voor de Ontwerp partëele herziening van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn met gebruik van de Aerius Monitor versie 15 actualisaties doorgevoerd die gemiddeld hebben geleid tot een vergroting van de beschikbare ontwikkelruimte in alle Natura 2000-gebieden.

LTO Noord Noord-Holland stelt echter vast dat die ruimte overwegend is toegekend aan prioritaire projecten, zoals industrie en infrastructuur. 'Uitgerekend de landbouw, de enige sector waarmee prestatieafspraken zijn gemaakt over stikstofreductie, moet nu inleveren', schrijft LTO.

Onvoldoende

De naar beneden bijgestelde ontwikkelingsruimte in de segmenten 'meldingen' en 'vrij beschikbare ruimte' betekent dat voor de ontwikkeling van de landbouw niet meer voldoende ruimte beschikbaar is.

Volgens LTO Noord is dit in tegenspraak met de beginselen van het PAS-systeem. Ook staat dit haaks op landelijke afspraak dat minimaal 95 procent van de ontwikkeling van de landbouw met de PAS gefaciliteerd moet worden, vindt de organisatie.

LTO Noord Noord-Holland vraagt om uitleg over de herverdeling van de totale ontwikkelingsruimte in de Noord-Hollandse Natura 2000-gebieden.

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer