Romijn%3A+vertraging+slecht+voor+boer
Nieuws
© NVT

Romijn: vertraging slecht voor boer

Vertraging op dossiers als de fosfaatrechten is voor melkveehouders 'heel slecht'. 'De onzekerheid duurt dan alleen maar langer en de consequenties van de vertraging zijn per definitie voor de boer', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.


Romijn reageert op de aanstelling van Martijn van Dam tot staatssecretaris van Economische Zaken (EZ). Eerder gaf LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat al aan dat de wisseling niet gelegen komt.

Daarbij wijst Maat op het 'forse aantal stevige dossiers'. Hij vindt het ook geen goed signaal dat in deze kabinetsperiode de derde EZ-staatssecretaris aantreedt.

Wisselingen

Romijn onderstreept die stelling. 'Veel wisselingen in korte tijd zijn per definitie niet goed, mede omdat het bij de landbouw zowel gaat om nationale als internationale dossiers.'

'Om als Nederland in Brussel succes te hebben, moet je een goed internationaal netwerk opbouwen. Sharon Dijksma had dat, maar wij beginnen nu weer opnieuw.'

Fosfaatrechten

De focus moet wat Romijn betreft onder meer op de invulling van de fosfaatrechten liggen. 'Op de eerste plaats verwacht ik van een staatsecretaris van Landbouw dat ie ook echt voor de landbouw is en gaat staan. Maar ook dat die sympathie heeft met ons vak en de dilemma's die dat met zich mee geeft. Zich snel inlezen en inleven dus.'

'Daar horen ook moeilijke beslissingen bij zoals wij die nu moeten nemen met de introductie van fosfaatrechten', vervolgt Romijn. 'Het gaat niet meer om de vraag of, maar hoe de overheid ze introduceert.'

Inkomens en concurrentie

'Daarbij dient ook veel aandacht te zijn voor de opeenstapeling van beleid en de complexiteit als al dat beleid in de brievenbus van de boer samenkomt, waarbij de nieuwe staatssecretaris de inkomens en concurrentie positie niet uit het oog mag verliezen', aldus de vakgroepvoorzitter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer