EU-geld voor Vlaamse boeren is verdeeld

De Vlaamse deelregering heeft besluiten genomen over de verdeling van het extra geld dat de Europese Unie (EU) beschikbaar stelt. Een deel van het bedrag gaat rechtsreeks naar ondernemers.

EU%2Dgeld+voor+Vlaamse+boeren+is+verdeeld
© onbekend

België krijgt 13 miljoen euro van de ruim 400 miljoen euro die de EU verdeelt in verband met de moeilijke situatie in met name de veehouderij. Van dat bedrag gaat ruim 8 miljoen euro naar Vlaanderen.

Elk de helft

De Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft besloten dat de de rundveehouderij en de varkenshouderij elk evenveel steun krijgen. Het gaat om bijna 3,9 miljoen euro voor de rundveehouderij en hetzelfde bedrag voor de varkenshouderij.

Het rundveehouderijgeld gaat rechtsreeks naar vleesveehouders op basis van het aantal zoogkoeien en vaarzen dat ze vorig jaar hadden. Een gemiddeld zoogkoeienbedrijf mag rekenen op ongeveer 700 euro.

Piétrainfokkerij

In de varkenshouderij krijgt de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) 500.000 euro om de productie van Piétrainvlees te stimuleren. De resterende 3,4 miljoen gaat rechtstreeks naar zeugenhouders. Zij krijgen waarschijnlijk ongeveer 8 euro per zeug.

Schauvliege heeft dan nog 500.000 euro over die beschikbaar is voor sociale maatregelen, vooral op het gebied van bedrijfsadvies. De bewindsvrouw wil de steun aan de veehouders begin 2016 uitbetalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer